Gál Zsolt gyertyaöntő workshopokon adja át tudását

Gál Zsolt tapolcai gyertyaöntő évek óta készíti száraz virágokkal díszített színes gyertyáit. A gyertyaöntés fortélyait eddig sem rejtette véka alá, de mostanában műhelyében workshopokat is tart, hogy minél többen megpróbálkozhassanak a régi mesterség modern változatával.

Tóth B. Zsuzsa

Keresztes Tímea örömmel tanulja Zsolttól a gyertyaöntés alapjait

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az alapok sok esetben nem változtak, a forró paraffinnal dolgozni ma is veszélyes, annak színezése továbbra is csak speciális festékkel lehetséges, és a formába öntéshez egyelőre a legjobb fémdobozt, akár konzerveset használni. Zsolt először vékonyan kiolajozza a dobozt, majd a gyorsabb munkavégzéshez egy már elkészült, a doboznál jóval kisebb gyertyát vagy szilárd paraffindarabokat helyez bele úgy, hogy középen maradjon a kanóc. Azt követően a száraz vagy élő virágokat, apró tuja- vagy fenyőágakat a konzervdoboz oldalához tapasztja kis paraffindarabokkal, hogy ne tudjanak majd elmozdulni. A keményebb dekorációt, például a félbevágott tobozt először forró paraffinba mártja, majd rögtön kilapítja egy kis fadarabbal, aztán teszi a formába.

A gyertyához használhatunk száraz virágokat és gyümölcsöket is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amikor elkészült a díszek elhelyezésével, óvatosan felönti paraffinnal a formát. Közben figyel arra is, hogy a kanóc középen maradjon, és ha kell, a virágdíszeken is igazít. A formában öt-hat óra alatt keményedik meg, hűl ki a gyertya, azt követően könnyen kicsúsztatható. Ugyanis a paraffinnak, ahogy hűl, összeesik a térfogata kissé, amellett a munka elején végzett olajozás is segít most.

A gyertyaöntés előtt szedjük össze a dekorációnak való virágot. Használhatunk száraz szalmarózsát, sóvirágot, apró tobozokat, szárított narancs- vagy almakarikákat. Szépen mutat az árvácska, a kardvirág, a bordó kakastaréj, sőt, apró kavicsok és kis csigaházak is díszíthetik a gyertyákat.

Zsolt legérdekesebb gyertyáihoz egy szín különböző árnyalataira festett kis lapokat készít, azokat középen összefűzi kanóccal, majd egymáshoz képest eltolja nagyjából fél-fél centivel, lépcsőzetesen. Érdekes alakzatokat kap, amelyek jól mutatnak. Ráadásul a legfelső lapocskát csillagánizzsal, szegfűszeggel, levendulavirággal, apró levélkékkel díszíti, fokozva a hatást.

Keresztes Tímea örömmel tanulja Zsolttól a gyertyaöntés alapjait Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A paraffin mint anyag behatárolt, nem lehet belőle mást készíteni, ezt ne feledjük. Viszont, ahogy Zsolt is, a munka során sok mindent újrahasznosíthatunk. A fém konzervdobozoktól kezdve az elszáradt virágokon át a régi gyertyadarabokig. A háztartásból kikerülő fáradt olajjal kenhetjük ki a formákat, az összehajtott vécépapír-gurigákkal pedig jól ki lehet támasztani azokat, amíg szilárdul a paraffin.

Persze kell némi türelem és kézügyesség, szépérzék és fantázia, na meg óvatosság, de otthon magunk is sikerrel megpróbálkozhatunk gyertya­öntéssel. Barkácsboltokban vásárolhatunk alapanyagot, de a munka előtt gondosan takarjuk le az asztalt, a padlót, a gyerekre olyan ruhát adjunk, amit nem sajnálunk, és olyan edényben melegítsük a paraffint, amit később kiselejtezhetünk. Formának jó a fém sörösdoboz, szögletes kis üdítőitalos doboz, amiket, ha nem csúszik ki belőlük a kész gyertya, levághatunk róla. Legyünk találékonyak, használjuk a fantáziánkat, és remek dolgokat készíthetünk magunk is – ajánlja Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában