Nyári hangulatban falunapoztak Paloznakon

Nyarat idéző időben, kitűnő hangulatban és gazdag programsorozattal rendezték meg a falunapokat Paloznakon az elmúlt hétvégén, ahol átadtak díszpolgári címeket, majd a szüreti felvonuláson ellátogattak a szomszédos Alsóörs halnapjára.

Kovács Erika

Czeglédy Ákos polgármester-kisbíró lovaskocsival ment Alsóörsre, a szüreti felvonuláson

Fotó: önkormányzat

Vörösmarty Éva megyei közgyűlési alelnök és Czeglédy Ákos polgármester pénteki köszöntője után a Szent József Ház kiállítótermében rendezett ünnepélyes megnyitón posztumusz díszpolgári címet adományozott az önkormányzat Szabó Lajos volt önkormányzati képviselőnek, alpolgármesternek, a Paloznaki Kórus vezetőjének. A rangos elismerést felesége és fia vette át.

Megtelt a paloznaki tájház udvara a főzőversenyen Fotó: önkormányzat

Díszpolgári címet adományoztak Englert Dezsőnek a paloznaki borkultúráért és bortermelésért végzett munkájáért, a paloznaki borklub létrehozásáért, vezetéséért. Paloznakért kitüntetést kapott a 10 éves Borklub a helyi borok és borkultúra megőrzése, fejlesztése, a kulturált borfogyasztás ösztönzése, valamint a paloznaki olaszrizling népszerűsítése miatt.

A megnyitón bemutatkozott Vásárút, a balatoni falu csallóközi partnertelepülése, majd az ottani dalárda szép műsorral ajándékozta meg a közönséget.

Paloznakon mindig kiemelten kezelték az ápolt környezetet, a zöld és virágos közterületeket, a házak kertjeit, udvarait. Minden évben jutalmazzák azokat, akik minderre különösen odafigyelnek. A Virágos Paloznakért díjakat idén Juhász Péter és Tóth Fanni a veteményeskert, Szimics Jánosné falusi kert, Szengovszky Oszkár pedig az épített kert kategóriában nyerte el.

Fotó: önkormányzat

A falunapokon idén is előkelő helyet kapott a gasztronómia, így a Paloznaki Civil Egyesület szervezésében Szecsődi Béla és segítői kitűnő ételt főztek a pörköltpartira. A nyitónap hangulatáról a Füred Dixieland Band, majd a Sakk Matt Company gondoskodott.

A tájház udvarán szombaton a bográcsos ételek versenyén rekordszámú, 15 csapat mérte össze tudását. Az ételek kitűnőre sikerültek, így nem volt könnyű helyzetben Verrasztó Ferenc, a zsűri elnöke. Első helyen végzett Adorján Tibor és Leitold József Mindent belefőzök! nevű csapata, akik mangalicaágyon készítettek marhagulyást. Zana Petra Pörkölt Kalózok csapata kitűnő csülökpörkölttel második lett, őket követte Bartl Csaba Paradicsom csapata, a különleges ízű csirkepaprikás túrós csuszával. Marhagulyásáért különdíjat kapott a Columbóék csapat, Kreisz József vezetésével, szintén ezzel a díjjal ismerték el a Németh Balázs vezette Legkeményebbekkk csapatot, mely Emese kovászos kenyerével rukkolt ki.

A finom ételek után nem maradt el a finom desszert sem, a Tortaparádé versenyen az első díjat Adorján Szilvia nyerte egy habkönnyű otellótortával. Regős Ferencné szőlőtortája a második, Czeglédy Bori csokitortája a harmadik helyet érdemelte ki. A zsűri a „felejthető” kategóriában díjazta Németh Bence krumplistészta-tortáját, amit desszertnek kissé megterhelőnek talált, amúgy nagy sikert aratott.

Czeglédy Ákos polgármester-kisbíró lovas kocsival ment Alsóörsre a szüreti felvonuláson Fotó: önkormányzat

A falunapokra a hagyományos szüreti felvonulás tette fel a koronát, ahol a látványos menet a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretével, kitűnő hangulatban lovakkal, lovas kocsival, traktorral, kisvonattal, ki mivel tudott, vonult végig a falun, egészen Alsóörsig, ahol a halnapon főzték-sütötték a Balaton kincseit. Itt Czeglédy Ákos polgármester mint kisbíró meghívást tett közzé: mindenkit várnak a szombat esti utcabálra. Aki elment, jól járt, mert fergeteges hangulatot teremtett az LGT Emlékzenekar koncertje, majd a FunThomas Band táncos estje.

A paloznaki falunapon a vasárnapot ünnepi szentmisével kezdték, majd fát ültettek a Tó utcában az idei négy újszülöttnek, a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány támogatásával. A szervezők külön gondoltak a gyermekekre, akiket mindvégig érdekes, színes programokkal szórakoztattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában