Az űrutazás történetéről tartottak átfogó szakköri előadást Ajkán

Az évtized közepén ismét magyar űrhajós indul a világűr meghódítására.

Tisler Anna

Az Űrbatyu II. indulása Várpalotáról

Fotó: Tisler Anna/Napló-archív

A 30-60 naposra tervezett küldetés magyar tagjának kiválasztására 2022. január 31- ig lehet jelentkezni. A Hunor elnevezésű űrhajós programra jelentkezőknél alapvető elvárás a műszaki, természettudományos beállítottság, a magas fokú pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angolnyelv-tudás, a hazaszeretet.

A Bakonyi Csillagászati Egyesület a világűrbe nem, de annak határára már küldött két magas légköri ballont Űrbatyu I. és Űrbatyu II. elnevezéssel. A 26, majd 31 ezer méterre felrepült műszer által készített felvételeken már látszik távolról a Föld. Az űrhajó több mint tízszer ilyen magasra emelkedik majd.

Ivanics Ferenc, az egyesület elnöke, aki október végén az űrutazás történetéről tartott előadást Ajkán a szakköri foglalkozás keretében, kérdésünkre elmondta, hogy nemrég már egy vadászgéppel repülés közben átélte a súlytalanság állapotát, amely szokatlan, de maradandó élmény. Az űrhajósok számára annak a megszokása nem lesz könnyű.

Az Űrbatyu II. indulása Várpalotáról Fotó: Tisler Anna/Napló-archív

Ivanics Ferenc szerint az újabb magyar űrhajós képzése, majd repülése ráirányítja a figyelmet az űrutazásra, a kutatásra, a csillagászatra, tehát komoly hatással lesz a tudományág népszerűsítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában