Tovább bővülhet a Ragyogók csapata

Sikeresen működik az Európa kulturális fővárosa (EKF) 2023 önkéntesprogramja, amely jövő évtől nemzetközivé szélesedik.

Marton Attila

Több rendezvényen is segítettek már az önkéntesek

Forrás: EKF

Fotó: Mahl Kornel

Az EKF-címet elnyerő városok általában a kulturális évadot megelőző évben indítják el önkéntesprogramjukat, Veszprém azonban már három évvel 2023 előtt megkezdte az önkéntesek toborzását, mondta el Jelinkó Mónika, a Veszprém–Balaton 2023 (VEB) Zrt. közösségi bevonásért és kapacitásfejlesztésért felelős vezetője.

Hozzátette, a programban kezdettől fogva kitüntetett szerepet kap az önkéntesség, főként azért, hogy az EKF-címet minél inkább magáénak érezze a térségben élő lakosság. A Ragyogók nevű önkéntes csapat tagjai először tavaly a Filmpikniken segítettek, azóta pedig számos rendezvényen működtek közre, és a Jutasi-lakótelepet érintő, közelmúltban lezárult közösségi tervezési kérdőívezésben is részt vettek. Az önkéntesek sikeres bevonását több régiós esemény is bizonyítja, például az EKF-programot ismertető VEB 2023 Veled roadshow, amelyen az önkéntesek beszámoltak saját tevékenységükről is az érdeklődőknek.

A Ragyogók csapatában a tinédzserektől a szépkorúakig valamennyi korosztály képviselteti magát, a legfiatalabb önkéntes 16 éves, a legidősebb 87. Előbbit az is lehetővé teszi, hogy az EKF-szervezet több intézménnyel is megállapodást kötött, így a kulturális évet támogató önkéntes munka beszámítható az iskolai közösségi szolgálatba. Bár az önkéntesek többsége Veszprémben és környékén lakik, akadt olyan rendezvény is, ahova a fővárosból érkezett segítő, hívta fel a figyelmet Je­linkó Mónika. Kiemelte, 2022-től már külföldi önkéntesek is segíthetik az EKF-program lebonyolítását, valamint a Ragyogók önkéntes csapat tagjai közül többen is önkénteskedhetnek például leendő kulturális fővárosokban, így a finnországi Tartuban vagy a görögországi Elefszínában.

Több rendezvényen is segítettek már az önkéntesek Fotó: EKF

Jelinkó Mónika elmondta, az önkéntesprogram megvalósítása során több olyan szervezettel dolgoztak együtt, amelyeknek többéves tapasztalatuk van a területen: a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület mellett a Pannon Egyetemmel – CoolLaunch önkéntes csapat – és a civilházzal is szoros együttműködést alakítottak ki. Az önkéntesség magyarországi évéhez több tematikus programmal kapcsolódtak, és büszkék arra, hogy a közelmúltban az egész éves rendezvénysorozatot lebonyolító szervezet hét önkéntese címét egy, a veszprémi EKF-et segítő nyugdíjas házaspár, Fábián Péter és Márta nyerte el. A programhoz kapcsolódva ezen a héten Magyarországon nemzetközi konferenciát tartanak: a rendezvény második napjának Veszprém ad otthont, ahol bemutatják az EKF 2023 önkéntesprogramját is a külföldi és hazai szakembereknek.

A Ragyogók csapatába továbbra is várják a jelentkezőket, az önkéntességhez kedvet érzőknek először egy online regisztrációt kell kitölteniük, majd személyes beszélgetésre hívják az érdeklődőket. Az önkéntesek eddig meghatározott eseményekre jelentkezhettek, 2022-től azonban már adott tématerületekhez csatlakozhatnak. Az a cél, hogy aki a programokban részt vesz, hasznos feladatokat kapjon, és jól érezze magát, miközben segíti az esemény megvalósítását is, húzta alá Jelinkó Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában