Nem fázik?

2021.12.01. 13:00

Fürdőruhában sétált Budapesten az első téli Balaton-átúszó

Két fokban sétált fürdőruhában, csaknem egy órán át Zimányi András, az első téli Balaton-átúszó és sporttársa, Réka a budapesti belvárosban, hogy népszerűsítsék a hideg jótékony hatását.

Kovács Erika

Forrás: Facebook/Pohlotka Alfonz

Reszkess! Ezt a feliratot viselte magán a két sportember a fürdőruhán kívül. - A hideg útjait járjuk! Erősödünk az erdők ösvényein, a patakokban, tavakban és tengerekben. Imádjuk azt, amit csinálunk, és hiszünk abban, hogy érdemes továbbadni a tudásunkat - érveltek a téli séta mellett, majd szórólapot is átadtak az embereknek "Hidegjárás, lépd meg te is! Ne félj, csak reszkess!" szöveggel.

 

Zimányi András kamionsofőrként dolgozik, és amikor ideje engedi, télen is megmártózik a hideg vizekben, tavakban, patakokban, ami éppen az útjába kerül. 2019 márciusában írtunk róla, amikor első téli úszóként fél óra alatt átúszta a hétfokos Balatont Szántód-rév és Tihany-rév között.    

 

A férfi meggyőződése, hogy a hideg jótékony hatással van az ember szervezetére. Célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a hideg nem az ellenségünk, hanem a barátunk. A kalória elégetésével a hőtermelésben az úgynevezett barna zsír vesz részt, ami a felnőtt szervezetében kis mennyiségben található, de aktivitása fejleszthető hideg vízzel, téli sétával, amikor kevés ruhát visel az ember. 

Forrás: Facebook/Pohlotka Alfonz

András munkája közben esténként mindössze egy nadrágot és cipőt vesz fel, úgy sétál a hidegben, hogy edzésben maradjon, és napközben sem hord téli kabátot, meleg holmit, mégsem fázik.  – Minden fejben dől el. A fokozatosság, mint minden sportban, ebben is alapvető - hívta fel a figyelmet András, aki hosszan sorolta a hideg kedvező hatásait az egészség megőrzésében, ugyanis számtalan tanulmányt, kutatást elolvasva mélyen beleásta magát a hidegterápiába, amit saját magán kipróbált, és jótékony hatását évek óta érzékeli. Mindezt közösségi oldalán, illetve a mostanihoz hasonló sétával minél több emberrel szeretné megismertetni, azt, hogy ez mennyire kellemes tud lenni, milyen jó érzéssel tölti el az embert, nem beszélve a vele járó fizikai, szellemi aktivitásról. 

 

- Ha szorgalmas vagy, kitartó és kőkemény, csodákat fogsz tenni, érezni!  Képes vagy rá! – fogalmazott Zimányi András. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában