A napkeleti bölcsek üzenetei

2022.01.24. 10:00

Derűvel és állhatatosan - Lezárult az egyetemes imahét

A napkeleti bölcsek üzenetei mentén a közel-keleti keresztények példaértékű hitvallását, áldozatvállalását állították középpontba az ökumenikus imahét záró istentiszteletén.

Laskovics Márió

Udvardy György a keresztény közösség ajándékairól beszélt

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Udvardy György veszprémi érsek és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a helyi történelmi – úgymint katolikus, református, evangélikus és baptista – felekezetek egyházfői, lelkészei (Mail József apát-plébános, Salgó Ferenc kanonok, plébániai kormányzó, Márkus Mihály esperes, Szakács Gergely lelkipásztor, Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző, Nemes Pál egyházkerületi főgondnok, Polgárdi Sándor esperes, Boncz Zoltán lelkipásztor) szolgálatával tartott ökumenikus istentisztelettel ért véget a református templomban a Krisztus-hívők egységéért egy év kihagyás után életre hívott egyetemes imahét. A záróalkalmon Steinbach József emlékeztetett, az idei imanyolcad témáját a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa állította össze, a napkeleti bölcsek üzeneteire irányítva a figyelmet.

Udvardy György igehirdetésében a keresztény közösség ajándékairól beszélt. 

– A bölcsek keresték az igazságot, az értelmet, a biztonságot, és meglepő módon egy gyermeket találtak. Hitük ajándékaként képesek voltak elismerni, hogy ez a gyermek nemcsak a világ, hanem az ő megváltójuk is. Hódolnak előtte, és azt adják, amit birtokolnak: önmagukat. A Bibliában a bölcsekről hallunk, de nem tudjuk, honnan jöttek, hányan voltak. Az ajándékokból gondoljuk, hogy hárman adták szívük szándékát, értelmük meghódolását, meghajoltak Isten nagysága előtt, és megtértek – emelte ki a veszprémi érsek, hozzátéve, ez bátorít, hogy felismerjük, ahol a szívünk, ott a kincsünk, és amit értéknek tekintünk, örömmel adjuk oda az Úristennek. 

– Legyünk készek az állhatatos küzdelemre a jóért, az igazságért, a szépért, a szentért, a családért, gyermekért, az emberért, a keresztény kultúráért, értékeinkért, s közben őrizzük meg jókedvünket, keresztény reményből fakadó derűnket. Nagy kincsünk van, hiszen egyházaink hagyományát adományként oszthattuk meg az imaalkalmakon, melyek erőt, frissességet adtak az előttünk álló feladatokhoz és bátorságot a Krisztusban való egység útjához, béke teremtéséhez – hangsúlyozta az érsek. 

Steinbach József kiemelte: szükségünk van ébredésre, megújulásra

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Steinbach József a sajtónak nyilatkozva elmondta, szimbolikus, hogy az evan- gélium keletről indult el nyugat felé. A napkeleti bölcsek pogányok, a tudomány és a hit, sőt koruk vezető emberei voltak. 

– A közel-keleti keresztények instabil helyzetben, komoly szenvedést vállalva, akár életüket is feláldozva tartanak ki Krisztus-hitükért. A hűség, hitvallás, vértanúság példái számunkra, jóléti keresztények számára. Elkényelmesedtünk, elpogányosodtunk, prófétai kifejezéssel meghájasodott a szívünk, ezért szükségünk van ébredésre, megújulásra – fogalmazott a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában