Kemény munka a szép eredmények mögött

2022.01.08. 06:50

Ismét világbajnokságon bizonyított a fiatal pápai légtornászlány

Gyimóti Anna, a Pápai Légtorna Sportegyesület sportolója a 2021. évi IPSF rendszerű, kvalifikációhoz kötött, nem nyílt nevezésű világbajnokságon a junior légtorna művészi karika szakágban világbajnoki második, a junior légtorna karika sport szakágban pedig világbajnoki harmadik helyezést ért el.

Polgár Bettina

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A tizenhat éves Anna ötéves kora óta sportol, a légtorna előtt modern tánccal, úszással, dzsúdóval (narancs öv) és sportíjászattal is foglalkozott. „Talán a legnagyobb szerencsém, hogy sportolócsaládba születtem” – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva a fiatal lány.

– A nővérem 2021-ben lett 3D-s sportíjászatban Európa- és világbajnok. Édesapám 2016-ban szintén 3D-s sport­íjászatban csapatvilágbajnok volt. A családomban három világbajnok van – jegyezte meg mosolyogva Gyimóti Anna. Mint mondta, 2017-ben tetszett meg neki a légtornászat. – Kipróbáltam, beleszerettem, majd ebbe fektettem minden szabadidőmet, éjjel-nappal ezzel foglalkoztam. 2018-ban már versenyeztem, és az­óta is a légtornasportok karika szak­ágában, illetve művészi karika szakágában sportolok. Rendkívül keménynek tartom, ugyanakkor csodaszépnek és kifejezetten nőiesnek – fogalmazott a fiatal sportoló. 
Anna több országos és régiós versenyen is részt vett már, amelyeket meg is nyert, 2019-ben pedig az International Pole Sports Federation (IPSF) légtornakarika szak­ágában a kanadai Montrealban rendezett világbajnokságon duótársával, Illés Zsófiával új világcsúccsal lettek világbajnokok. Ezt követően a 2020-as év kimaradt a koronavírus-járvány miatt, majd a világszervezet 2021-ben virtuális világbajnokságot szervezett. 
– A világbajnokságot a járvány miatti rendelkezésekhez igazítva már a 2021-es év elején úgy hirdették meg, hogy a részt vevő 36 ország minden versenyzőjének gyakorlatáról teljesen azonos körülmények között készülhessen felvétel. A nemzetközi szervezet minden ország részére kijelölt egy napot és egy helyszínt, amikor a szervezet ellenőre jelenlétében, szigorú időbeosztás mellett a versenyzőnek be kellett mutatnia a gyakorlatát, amelyről a szervezet felvételt készített a szabályzatban előre lefektetett módon. Ezt a felvételt pontozták a különféle kategóriáknak megfelelően a bírák. Az október 22-től 24-ig tartó virtuális világbajnokságon ezeket a felvételeket játszották le a világszervezet YouTube-­csatornáján, és csak ekkor ismertették, hogy ki milyen pontszámot ért el – magyarázta Anna. Hozzátette, ekkor tudta meg, hogy a junior légtorna művészi karika szak­ágban világbajnoki második, a junior-légtornakarika sportszakágában pedig világbajnoki harmadik helyezést ért el. 
Megjegyezte, 2021-ben mintegy 350 versenyző vett részt a megmérettetésen. 
– Ez nem nyílt nevezésű verseny. Csak az jut ki, aki az országos bajnokságon kvalifikálja magát az elit kategóriában, tehát megszerzi az IPSF-rendszerű országos bajnokság első helyét. A második helyezettekből ponthatártól függően még bejuthat pár versenyző a legmagasabb pontot elérők közül – mondta.  

Gyimóti Anna rámutatott, a légtorna rendkívül nehéz, ugyanakkor csodaszép és kifejezetten nőies sport
Forrás: Pesthy Márton

Anna kifejtette, az eredmények mögött kemény munka húzódik. 
– Az alapozó időszakban heti két-három légtornaedzés is elegendő, mellette természetesen sportágspecifikus erősítő edzésre és nyújtó edzésre is szükségem van, valamint a heti egy, de inkább két kardióedzés sem maradhat ki. A csúcsforma időszakában már a heti 20 edzést is elértem. Ebben az időszakban reggeli, délutáni és esti edzésem is van. Természetesen nagyon okosan kell az edzéseket összeállítani, összepárosítani, de éppen ez a világbajnokság mutatta meg, hogy például a balettos alapokkal rendelkező orosz, ukrán és kazah tornászlányokat úgy tudom legyőzni, ha mindezen edzések tökéletes rendszerbe vannak foglalva. Édesapámmal kialakítottuk a nekem legjobban működő rendszert, de ahogy változik a szervezetem, úgy igyekszünk folyamatosan igazodni az edzésrendszerrel ehhez a változáshoz – emelte ki Anna. Rámutatott, a továbbiakra nézve kitűzött célokból nincs hiány. 
– A 2022-es világbajnokság Svájcban lesz. Most a mindennapos edzésekre koncentrálok. A célom minden edzésen egy picivel előbbre jutni. Szeretném a gyakorlatomat tovább tökéletesíteni, mert 2021-ben a felfüggesztés számunkra szokatlan formáját mint technikai problémát nem jól mértem fel és nem jól kezeltem, ami két nagyobb és pár kisebb hibát hozott magával. A sportszekcióban a gyakorlatomra így 42,8 pontot kaptam, ez a világbajnoki harmadik helyre volt elegendő. Mint minden sportolónak, nekem is az a célom, hogy hibátlanul mutassam be a gyakorlatom – hangsúlyozta Anna. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában