Kell olykor a csigatempó

2022.02.06. 08:00

Lassítva gyorsabban lehetünk elégedettek magunkkal

Egy kávé kényelmes elfogyasztása a meleg szobában, egy tea kortyolgatása, miközben barátunkkal beszélgetünk – jólesnek az ilyen siettetés nélküli szünetek. Ősibb hagyományok úgy fogalmaznak: időnként le kell ülnünk, hogy bevárjuk a lelkünket, engedjük, hogy utolérjen minket. Szakértők szerint főleg akkor érdemes több pihenést beiktatni napjainkba, ha krízist éltünk át, traumát szeretnénk feldolgozni.

Rimányi Zita

A meditáció kiragad a hétköznapi stresszből Fotó: Shutterstock

Ujszászi Petra veszprémi pszichológus egyébként is tudatos lassítást ajánl. 

 

– Mindenképpen fontos gyorsan zakatoló életünkbe ideális ritmust vinni, nem csak akkor, ha már érezzük, hogy baj van. Ahogy az éjjeleknek és a nappaloknak, a munkának és a pihenésnek szintén váltakoznia kell. Azért, hogy a megélt eseményeket fel tudjuk dolgozni fizikai és lelki szinten. Ma erre jellemzően nem figyelnek az emberek. Pedig a természettől e téren érdemes tanulni, már az segít, ha igazodunk hozzá, az visszavezethet minket a harmóniához – szögezte le Ujszászi Petra, és hozzátette: mindennapjaink során rohanunk, felpörgetett állapotban kapkodunk. A mobilunk, állandó elérhetőségünk ráadásul a folyamatos készenlét állapotát kényszeríti ránk. Közben óriási információhalmazzal bombáznak minket, ami megosztja figyelmünket. Másrészt ha visszagondolunk a régi időkre, könnyebb rálátni a helyzet másik oldalára, belátni, hogy a legtöbbször nem történik semmi, ha nem vesszük fel a telefont. 

 

– A zenében is ott van a hangok között a csend. Kiemeli előbbiek értékét. Felkészít rájuk, és lecsengést biztosít nekik. Hasonlóképp kell örömeinkre, kihívásainkra előkészülni, és a levezetésre ugyancsak időt szánni. Előtte, utána kell egy-egy nyugodtabb időszak. Akkor megfelelőképp megélhetjük őket. Utolérhetnek minket a gondolataink. Minőségi kapcsolatba kerülhetünk velük. Ehhez figyelem, idő és tér kell, tudatos szabályozás – hangsúlyozta a pszichológus. 

 

Tanácsa alapján a természet ellentétpárjaiból, akár az évszakok ritmusából elleshetünk példákat. Napi-heti rendünk kialakításakor eleve a feltöltődés szükségességével számolhatunk. Számos lehetőség van ugyanis a hatékony lassításra. Sok inger ér minket, érzelmi hatások, amelyek többek közt idegrendszerünket terhelik. Kell a pihentetése. Az erre szánt időt nem szabad feleslegesen elpocsékoltnak tekinteni. A feltöltődést pedig más-más módon oldhatjuk meg, akár kreatív, akár szociális tevékenységek által. Azaz például alkotással vagy társaságban kikapcsolódva. 

 

– A magányból és a több ember jelenlétéből egyaránt elegünk lehet, mindegyiktől besokallhatunk. Kiegyensúlyozhatjuk lelkünk libikókáját. Ebben a sport segíthet. A mozgás kiragad a hétköznapi stresszből, olyan biokémiai folyamatokat indít be testünkben, amelyek a mentális problémák ellen védenek. Relaxációs technikákat sajátíthatunk el, meditációt, mozgásmeditációt, illetve táncolhatunk – sorolta szakértőnk. 

 

Nem azt kell erőltetni, hogy egy-egy napunkba még fáradtan is beleférjen pár plusz-elintéznivaló, hanem azt, hogy erről lebeszéljük magunkat. Hajlamosak vagyunk teendőink listáját úgy megírni, hogy sose legyünk képesek a végére érni. Így állandó elégedetlenségben élünk. Ahelyett, hogy megveregetnénk a vállunkat minden este, azt összegezve, aznap mit végeztünk el, minek örülhettünk. Kinek-kinek a saját optimális tempójára kell rálelnie, figyelve belső jelzéseire azt kialakítania. Ha beszippant minket a külvilág diktálta ritmus, hogyan találjuk meg a sajátunkat? Pedig érdemes, mert a mi életünkről van szó. 

 

– A tudatos lassítás gyakorlására számos módszer létezik. Például a mozgásmeditáció. Ha különböző ritmusra táncolunk, rájöhetünk, melyik leginkább a sajátunk. Megtapasztalva a lüktetés váltakozását, megélhetjük, hogy nem létezik állandó túlfeszítettség, folyamatos pörgés. Ha így tanuljuk meg a gyors ütemek és a szünetek szükségességét, jobban tudjuk majd mindennapjainkban alkalmazni. Ha krízisbe kerülünk, azt üzenetként értelmezhetjük. Ilyenkor jelez a testünk, a lelkünk, hogy változtatnunk érdemes. Ezen kell elgondolkodni. A traumát felfoghatjuk úgy, hogy saját fejlődésünk motorja. Ha úgy tekintünk rá, hogy értünk van, nem ellenünk, akkor nem elszenvedjük, hanem előrelépésre használhatjuk – mondta el Ujszászi Petra, aki LEMangURIA-mozgásmeditáció-, szabadtáncfoglalkozás-vezető. Az önismereti szabadtánc-foglalkozások elérhetők Veszprémben is. Szakértőnk úgy véli, jó, ha olyan elfoglaltságokat iktatunk életünkbe, amelyek biztosítják a megfelelő ritmust. Számos út vezethet ehhez. Kreatív alkotás lehet akár a főzés, és hatékony a tudatos digitális detox, azaz kütyüink, a net átmeneti teljes kiiktatása. Ha mellőzzük olykor, nem maradunk le semmiről. Kell néha a csigaság, a plafonbámulás. Nem baj, ha ábrándozunk, gondolataink elkalandoznak. Az ilyen befelé figyelésnek megvan az ideje. A kamaszt se bántsuk érte! Ne a kimerülésig hajszoljuk magunkat, előzzük meg azt! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában