Természet

2022.03.23. 14:00

Díjkiosztót tartottak a víz világnapján Veszprémben

A víz világnapja a környezetvédelem jelentőségére figyelmeztető dátumok egyike. Március 22-én emlékezünk meg e jeles napról.

Juhász-Léhi István

20220322 Veszprém Víziközmű Múzeum Vízvezetéki gépház, Víz világnapi rendezvény. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Immáron 26. alkalommal hirdetett ez alkalomból pályázatot általános, valamint középiskolás diákok számára a Bakonykarszt Zrt. Az idei évben az Európai Unió támogatásával valósították meg a pályázatot. A projekt kiemelt fontosságú céljának tekintette a vizek felelős és fenntartható felhasználásának megismertetését a diákokkal. A Víziközmű Múzeumban tartották tegnap a pályázat eredményhirdetését.

A Víziközmű Múzeumban tartott ünnepi köszöntőjében Radács Attila, a Bakonykarszt Zrt. műszaki igazgatója elmondta, 1992-ben nyilvánították március 22-ét a víz világnapjává. Társaságuk közel harminc éve ír ki diákok számára pályázatot rajz, dolgozat, fotó és egyéb ötletes pályamunkák keretében, hogy gondolkodjunk együtt a vízről. Teszik ezt azért, mert tudják, a szemléletformálás minden életkorban fontos, de azt gyermekkorban kell elkezdeni, azért, hogy amikor a fiatalok felnőnek, úgy tudjanak bánni a vízzel, hogy az megmaradjon a következő generációk számára. Hangsúlyozta, nekik víz- és csatornamű-vállalatként kiemelten fontos ez a feladatuk. Ezt a munkájukat segíti idén a fent említett pályázati lehetőség, amellyel rangosabb lett az ünnepségük. Ezután tárlatvezetéssel folytatódott a program a Víziközmű Múzeumban: három helyszínen (gépház, udvartér, trafóház), három csoportban járhatták végig a tárlatot a díjazottak és hallhattak történeteket múltról, jelenről. Majd az ünnepélyes díjkiosztó következett, melyben a Felszín alatti vizek címmel kiírt felhívásra várták a műveket. Az általános iskolások rajzzal és írásos dolgozattal, míg a középiskolások tanulmányokkal, fotókkal pályázhattak. A felhívásra 49 iskolából érkeztek pályamunkák. A beküldött műveket zsűri rangsorolta, kategória és életkor szerint. Érdekes volt a beérkezett pályaművek megoszlása, 412 rajz, hat dolgozat, tanulmány, 32 fotó, 31 egyéb ötletes pályamunka. A beküldött pályázatok nyertesei 27 iskola tanulói közül kerültek ki, és összesen 93 diák munkáját részesítette elismerésben a zsűri. A részletes eredményeket egy későbbi lapszámunkban közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában