Hölgyek a holnapért

2022.03.27. 14:00

Húszéves a szentkirályszabadjai Mai Nők Klubja

Negyedszázada a helyi védőnő tapasztalatai alapján úgy gondolta: a gyerekeikkel otthon lévő kismamáknak szükségük lenne egy kis énidőre.

Rimányi Zita

A szentkirályszabadjai Mai Nők Klubja tizennyolc tagot számlál: hatvan év feletti boldog nagymamák, akiknek a rendezvényeihez rendre sokan csatlakoznak

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Olyan alkalmakra, amikor együtt lehetnek, megbeszélhetik az őket foglalkoztató dolgokat. Megteremtette erre a lehetőséget. Érdekes előadásokat szervezett nekik, többek közt az egészséges életmódról. Csoportba fogta össze az édesanyákat, az asszonyokat. Ismerte őket, tudta, hogy a gyermeknevelés mellett szeretnek szórakozni, kikapcsolódni, együtt nevetni. Az évek alatt fiatalokat, idősebbeket egyaránt bevont közösségükbe. 

Ennek már huszonöt esztendeje, és azóta Gubikné Barkóczi Margit elhunyt, de amit létrehozott, abból hagyomány lett, amit folytatnak a helyiek. Évente megtartják a nők hetét a településen. Olyankor egy-egy napot szánnak arra, amivel az adott évben többször foglalkoztak. Például kézimunkáikból mindig állítanak össze tárlatot. Olyan vendégművészek alkotásait állítják ki, amelyek felemelik lelküket, együtt mozognak, tornáznak és szakemberektől, egymástól kapnak tanácsokat a testi-szellemi épség megőrzéséhez.  

Az ötödik szentkirályszabadjai nők hete után alapították meg a Mai Nők Klubját, amely már húszéves. Idén ünnepelhette megalakulásának jubileumi évfordulóját, s ezt a falu vezetésének köszönheti, amely támogatja, biztatja a csoportot, büszke eredményeire. Ebből az alkalomból emlékeiket fénykép- és videóösszeállítással idézték fel, Németh Gergő segítségével. Gondoltak azokra, akik korábban soraikba tartoztak, de már elhunytak.

Az elmúlt két évtizedben számos vidám programot szerveztek a klubtagok
Forrás: Mai Nők Klubja

A klub jelenleg tizennyolc tagot számlál, ők hatvan év feletti boldog nagymamák, rendezvényeikhez rendre sokan csatlakoznak, kortól függetlenül. Az először összegyűltek gyerekei már felnőttek, önállóbbak, így könnyebb az anyukák közösségét összefogni. Bármilyen falurendezvényről legyen szó, rájuk számíthatnak. A bálokon fellépnek, évente egyszer többnapos kirándulást szerveznek.

– Miért szeretek, szeretünk a Mai Nők Klubjába járni? Olyasmit csinálhatunk, amit igazán élvezünk. Táncolhatunk, együtt felléphetünk. Egymásért, a falunkért sokat tehetünk, együtt többek lehetünk. Ez mindannyiunkat jó érzéssel tölt el. Sokszor ugyanaz jelent örömet mindenkinek, aki ad, aki kap, annak is. Olyan kezdeményezéseink vannak, amikből sokan szívesen kiveszik részüket. Megtapasztalhatják, hogy érdemes közösen tenni jó ügyekért, hogy sokra lehetünk képesek együtt, olyasmire, amire nem gondoltunk volna korábban – mondta el Nagy Gáborné Terike, a klub vezetője. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában