A vízért gyalogoltak Farkasgyepűn

2022.03.21. 07:00

Tiszta víz túrát szerveztek a Víz Világnapjához kapcsolódva

A Víz Világnapjáról minden évben március 22-én emlékezünk meg. A nap célja, immár 30 éve, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvíz készletek veszélyeztetettségére. A Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület ( HATESZ ) Tiszta Víz Túrákat szervezett a jeles nap tiszteletére.

Molnár Sándor

Sokan hosszú utat tesznek meg azért a világ számos pontján, hogy ivóvízhez jussanak. Az együttérzés kifejezésére csatlakozott a HATESZ Egyesület a Walking for Water – Gyalogolj a vízért nemzetközi akcióhoz és szervezett túrákat március 19-én, szombaton.

Sok túra kedvelő húzott bakancsot és látogatott el Farkasgyepűre, hogy részt vegyen a meghirdetett túrák egyikén. A szervezők szerették volna ráirányítani a figyelmet a település látnivalóira, illetve a környék természeti kincseinek védelmére. Szerveztek egy rövidebb, 6 kilométeres gyalogtúrát a Farkasgyepűi Faluháztól a Magyar-forráshoz, illetve az érdeklődők 12 és 22 kilométeres teljesítménytúrákon is részt vehettek, felfedezve a környék forrásait, vízfolyásait. Az utóbbi két túra az Észak Dunántúli Kupa része is volt egyben. A jeles nap előtt a HATESZ Egyesület a túra útvonalán több forrást és jelzést is megújított.

Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta a reggel 8 órától már regisztráló túrázókat, akik a délelőtt folyamán szép, napsütéses időben fedezhették fel többek között a Csurgó-kutat, a Petőfi-forrást, a Vadász-kutat, a Bika-, illetve a Magyar - forrást. Jó érzés volt látni a mosolygós túrázókat, akik családi, vagy baráti körben, néhányan a kutyájukat is magukkal hozva, kisebb csoportokban túráztak. Résztvevőként, különleges és izgalmas élmény volt többször is átkelni a patakon a Petőfi -forrás környékén.

 

Bácskai Pétertől a HATESZ Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a klímaváltozás jelei sajnos nálunk is tapasztalhatók. A kevesebb eső miatt sok forrás vízhozama lecsökkent, vagy teljesen elapadt. Egyesületük - az erdészettel közösen - a túra útvonalán több forrást is megújított. A Bakonyerdő Zrt.-vel és Farkasgyepű Önkormányzatával együttműködve szeretnék, ha ezek a látnivalók mindenki számára ráirányítanák a figyelmet természeti kincseink védelmére. Bácskai Péter elmondta még, hogy a túra előtt két barátnőjével lefutották a 12 kilométeres távot, hogy ellenőrizzék az útvonalat. A „Gyalogolj a vízért” túrákat egyébként 220-an teljesítették. Az ország távolabbi pontjairól érkezők mellett, sok helyi, köztük a polgármester asszony is részt vett az akción, illetve Takács Szabolcs kormánymegbízott is 12 kilométert gyalogolt, és a NEKA kézilabda Akadémia kis küldöttsége is járt Farkasgyepűn, március 19-én.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában