Működik a rendszer

2022.04.08. 06:50

A patikák többsége átveszi a lejárt szavatosságú gyógyszert

A gyógyszertárak többségében leadhatók a lejárt és fel nem használt gyógyszerek.

Marton Attila

Alfási Tünde patikavezető a veszprémi Tündérkert Gyógyszertárban

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Számos patikában, így a veszprémi Tündérkert Gyógyszertár is megtalálható a lakosság számára rendelkezésre álló gyógyszer hulladékgyűjtő doboz. Alfási Tünde patikavezető elmondta, a betegeket arra kérik, amennyiben lejárati időn túli gyógyszer marad náluk, azt vigyék vissza a gyógyszertárba, és ne tegyék a kommunális hulladék közé, ugyanis a gyógyszerek biológiailag aktív anyagok, amelyek mérgezik a talajvizet. A lejárt és fel nem használt gyógyszerek begyűjtését országosan egy nonprofit cég végzi a kétezres évek derekától. A teljesen zárt rendszerű begyűjtési háló az egész országot lefedi.
 

A patika vezetőjétől megtudtuk, a hulladékgyűjtő dobozt a társaság által megbízott gyógyszernagykereskedő szállítja ki azokba a gyógyszertárakba, amelyek felvállalják a betegek felé ezt a pluszszolgáltatást. A gyógyszertárnak ez szinte teljesen költségmentes, de a folyamat minden elemét gondosan dokumentálják. Alfási Tünde arra hívta fel a figyelmet, hogy vényre felírható és vény nélkül kapható gyógyszereket is el lehet helyezni a dobozban, de gyúlékony anyagot vagy használt tűt nem szabad. A gyűjtődoboz kialakítása csak azt teszi lehetővé, hogy befelé lehet rakni a gyógyszert, kivenni nem. A nonprofit társaság által begyűjtött gyógyszerek egy speciális égetőben végzik. A patikavezető elmondta, tapasztalatuk szerint a koronavírus-járvány kitörése óta csökkent a gyógyszereladás, és ezzel párhuzamosan a leadott fel nem használt, lejárt gyógyszerek mennyisége is: míg az utóbbi időben átlagosan két hét alatt telik meg a gyűjtődoboz, korábban ehhez egy hét is elegendő volt. 

Vényre felírható és vény nélkül kapható gyógyszereket is bele lehet rakni a dobozba
Forrás: Pesthy Márton/Napló

A szakember kiemelte, ahogy más termékeknél, úgy a gyógyszereknél is kiemelten oda kell figyelni a lejárati időre, annál is inkább, mert egyes készítmények – például bizonyos antibiotikumok, valamint egyes fájdalom- és lázcsillapítók – összetevői átalakulnak, és mérgező hatásúvá válnak a felhasználási időn túl. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában