Népviseletbe öltöztek

2022.05.03. 11:30

A magyarpolányi német nemzetiségiek őrzik a hagyományokat

Hétköznapi ruhájukra vették fel a német népviselet egy darabját a Magyarpolányi Kerek Nap Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai közül többen a TrachtTag rendezvényen április 28-án.

Tisler Anna

A TrachtTag rendezvényen minden korosztály részt vett

Forrás: Tisler Anna

A helyi német nemzetiségi önkormányzat csatlakozott ahhoz az országos felhíváshoz, amelynek célja, hogy felidézzék az elődök emlékét, bemutassák kulturális örökségüket. Tegyenek ezáltal ünneppé egy átlagos pénteki napot. A diákok többsége gyöngyökkel díszített, színes kendőben jelent meg a tanítás után. Néhányan kalapot viseltek, mások a nemzetiségi hagyományok szerint készült blúzt vagy szoknyát. 

A Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör tagjai népviseletbe öltözve érkeztek. Az óvodás Grőber Mátyás szintén népviseletben jött szüleivel. Az iskolások és a dalosok közösen előadtak egy német nyelvű dalt Grőberné Adorján Renáta, Krisán Nikoletta és Meinczinger Hanna hangszeres kíséretével. A műsort videóra vették a szervezők, majd feltöltik a TrachtTag 2022 program közösségi oldalára. 

Grőber József polgármester, aki maga is népviseletben jelent meg, elmondta, a település szívesen csatlakozik minden olyan rendezvényhez, mely a hagyományok ápolását, továbbadását, népszerűsítését szolgálja. Magyarpolány évek óta részt vesz a TrachtTag programban. A hagyományokkal a gyerekeket is megismertetik. Működnek a községben nemzetiségi kulturális csoportok, amelyek minden rendezvényen szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában