Ukrán nyelven

2022.05.01. 15:00

Húsvéti pravoszláv misét és kosárszentelési ceremóniát tartottak Veszprémben

Első alkalommal nyílt rá lehetőség, hogy az egyre nagyobb számú ukrán közösség igényére ukrán nyelvű misén vehessenek részt a megyeszékhelyen élő, már évek óta itt dolgozó, illetve a napjainkban a háború elől menekülni kényszerült, városunkban elszállásolt ukrán polgárok.

Jákói Bernadett

A misét a Máriapócson élő, ukrán származású Mihály atya celebrálta

Forrás: Jákói Bernadett

Az ukrán nyelvű misét a Máriapócson élő, ukrán származású Mihály atya celebrálta. Kuriózum hogy a mise előtt gyónásra is volt lehetőségük a híveknek. Hogy mindez megvalósulhatott, a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület tagjai, segítői, támogatói, sok magyar és ukrán önkéntes áldozatos munkájának köszönhető. 

A Veszprémbe és környékére érkezett ukrán családok köszönetüket fejezték ki a sok-sok segítségért, együttérzésért, adományért, amit a menekültellátás során  kaptak, kapnak a magyar önkéntesektől, az őket befogadó szervezetektől, családoktól - osztotta meg lapunkkal Zakar Irina, a Dnipro elnök asszonya, önkéntes, aki a háború kirobbanása óta szinte mindennap odaadóan részt vesz a magyar településekre érkező ukrán menekültek ellátásában, elszállásolásában.  

A társadalmi beilleszkedéshez is sok segítséget kapnak az ukrán gyerekek és a családok a magyar-ukrán Ptah Színház előadásainak, foglalkozásainak köszönhetően. 

A veszprémi kötődésű Domonkos Ágnes színész, színházpedagógus és pszichológus, valamint férje és kollégája, a színész és drámatanár Bondarchuk Mikola színjátszó foglalkozást tartanak vasárnaponként az ukrajnai gyermekeknek Veszprémben. A Ptah Színház a veszprémi és környékbeli ukrán menekült gyerekeknek ajánlotta fel segítségét. Drámafoglalkozások keretében lehetőség nyílik magyar-ukrán nyelven heti egy alkalommal, hogy játszhassanak, kikapcsolódjanak, közösségben legyenek a háború sújtotta területekről érkező családok, gyerekek - mondta el Ágnes, aki arról is tájékoztatott, hogy pszichológus, dráma- és mozgástanár segít a foglalkozásokon. 

A színészek fontosnak tartják, hogy szakmájukkal is segíteni tudják a háború sújtotta országból érkezett menekülteket. Az anyagi segítségen túl a közösségi, szabadidős, mentálhigiénés támogatás is lényeges: a közös játék során a gyermekek sokat mozognak, alkotnak, le tudják vezetni feszültségeiket, barátokat szereznek, könnyebben be tudnak illeszkedni az új , eddig ismeretlen közegbe, anyanyelvükön tudnak játszani. Mindeközben az édesanyák, nagymamák is egymásra találtak, és egy beszélgetőkör is kialakult pszichológus vezetésével, mely által a szülők lelkileg is tudják egymást támogatni. A foglalkozásokhoz a Pannon Színitanoda biztosítja a próbatermet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában