Egészség

2022.05.08. 10:00

Kölcsönös segítség: szűrés véradóknak

A tüdőrák az egyik leggyakoribb halált okozó megbetegedés Magyarországon. A korai stádiumban felismert daganatos megbetegedés túlélési aránya azonban egyes kutatások szerint 90 százalék is lehet. Magas kockázatú véradóknak nyújt ingyenes szűrővizsgálatra lehetőséget az Ambrichor Kutatási Zrt., együttműködésben az Országos Vérellátó Szolgálattal.

Napló

A szűrés olyan, mint egy átlagos véradás Fotó: VN

A Nessos kutatási program célja egy olyan vérvizsgálati módszer kifejlesztése, aminek segítségével korai állapotban ki lehet mutatni a tüdődaganatot. Azokat szólítják meg, akik rendszeresen dohányoznak, vagy már leszoktak, de korábban erős dohányosok voltak. Véradók esetében 55–65 év, nem véradók esetében 55–80 év a korhatár. A paramétereknek megfelelő véradók segítségét kérik, miközben az ingyenes szűréssel a kutatók is segítenek a betegség korai felismerésében. A jelentkezők számára a mintavétel semmilyen külön kényelmetlenséggel nem jár, ugyanúgy történik, mint egy átlagos véradás. Az Országos Vérellátó Szolgálattól érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a kutatás általános célja a tüdődaganat szűrésére jelenleg aranystandardként alkalmazott alacsony dózisú CT-vizsgálat részbeni kiváltása vagy megerősítése, vérből meghatározható biomarkerek segítségével. A kutatás konkrét célja egy tüdődaganatra specifikus új biomarker azonosítása. 
Szombathelyen az OVSZ Területi Vérellátó Központjában van lehetőség belépni a kutatásba. Nem vérvizsgálatról van szó, amely egy diagnosztikai lelet kiadásával jár, hanem tüdődaganat szempontjából magas kockázatú donoroktól való vérmintagyűjtési módszerről, amely a kutatás végén vezethet a keresett bio­marker megtalálásához. Az életkori határokon (55–80 év) kívül a dohányzási intenzitás, amelynek legalább tíz csomag- évet el kell érnie (azaz például. napi egy csomag 10 éven keresztül, vagy napi két csomag öt éven át). Ha időközben az illető leszokott a dohányzásról, de a leszokás kezdete óta 15 évnél rövidebb idő telt el, beléphet a kutatásba. A vizsgálat esetleges pozitív eredménye esetén az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben várhatók további vizsgálatok és kezelések. A program országosan elérhető az OVSZ internetes felületén vagy munkaidőben az ingyenes zöldszámán: 06 80 734 999. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában