Hősi eposz

2022.07.08. 14:00

A pozsonyi csatára emlékezett a Palotai Turul Társaság

A magyar történelem egyik kiemelkedő, ám sokáig méltatlanul háttérbe szorított diadalára, a 907-es pozsonyi csatára emlékezett a napokban a Palotai Turul Társaság a Korompay utcai kopjafánál.

Szabó Péter Dániel

Vaszily Zsolt és Sztanke Zoltán a megemlékezésen a kopjafa előtt

Forrás: olvasó

A várpalotai megemlékezésen előbb Sztanke Zoltán, a Palotai Turul Társaság titkára szavalta el a pozsonyi csata emlékére íródott, Győzelemre születtünk! című verset, majd Vaszily Zsolt, a civil szervezet elnöke beszélt a 907-ben zajlott ütközet jelentőségéről. Úgy fogalmazott, a pozsonyi csata egy hősi eposz, melynek tündöklő fénye a mai napig beragyogja a magyarság múltjának dicsőséggel teli égi ösvényét.
– A bajorok teljes seregét megsemmisítettük, és a németeknek több mint egy évszázadig eszébe nem jutott támadást indítani Magyarország ellen. Árpád dicső népe örökre megvetette lábát Európában a Kárpát-medence szívében. A pozsonyi csata egyértelmű, maradéktalan és hatalmas jelentőségű magyar diadal volt, történelmünk egyik legnagyobb sikere. Fontossága úgy érthető meg igazán, ha belegondolunk: Európa országai a pozsonyi csata után törődtek bele abba, hogy a kontinensen egy új, önálló és erős államalakulat jön majd létre Magyar Fejedelemség néven. Ez a csata zárta le a honfoglalást és tette népünket Európa szerves részévé. Ezzel az ütközettel bizonyítottuk be, hogy elég erővel rendelkezünk ahhoz, hogy Európa új népeként tartósan megmaradjunk a kontinens keleti szegmensében. Ideje lenne helyén kezelnünk ezt a csatát és végre méltó módon megemlékeznünk róla – fogalmazott a Palotai Turul Társaság elnöke.
Vaszily Zsolt kiemelte, Árpád hős vérei még mindig itt élnek Európa szívében. – Őrzik a hazát megannyi támadás, győzelem és vereség közepette. A pozsonyi csata után több mint 1100 évvel nekünk továbbra is egy olyan összetartó erőt és szakrális közösséget kell alkotnunk, amely több mint ezer éven át egybefogta és összetartotta a Kárpát-medencében élő népeket.
A megemlékezés zárásaként a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Palotai Turul Társaság tagjai koszorúkat helyeztek el és mécsest gyújtottak a kopjafa talapzatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában