A Balkán Fanatik ad koncertet

2022.08.05. 15:00

Zsigmond királyt ünneplik a cseszneki várban

A kapuőrök és az apródok Zsigmond király korabeli életéből is ízelítőt kínál a cseszneki várban helyet kapó nyár végi fesztivál. Este az erődítmény közelében ad koncertet a Balkán Fanatik.

Rimányi Zita

Korábban kardvívó iskola tagjai gyakoroltak a cseszneki vár falai között, augusztus végén hagyományőrzők elevenítik itt fel a középkori életet többek közt fegyver- és viseletbemutatókkal

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A cseszneki önkormányzat augusztus 27-én, szombaton a cseszneki várban rendezi meg a Zsigmond Király Ünnepe fesztivált. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban pályázati úton két és fél millió forintos támogatást nyert hozzá, az érdeklődők számára a programok és a várlátogatás ezen a napon ingyenes. A fogadóépületben 10 órától megtekinthető a Cseszneki Alkotó Társaság kiállítása. A várhoz vezető feljáró melletti zöld területen helyeznek el asztalokat, padokat az étkezéshez. Finomságokat, hűsítőket kínálnak helyi vendéglátók és távolabbról érkezők. Az erődítmény maradványai között a Himfy Bandérium hagyományőrzői változatos programokat kínálnak. A kapuőrség-váltást ismerhetjük meg, tartanak fegyver- és viseletbemutatót, ízelítőt kapnak az érkezők a lovagi rendek erkölcsi elveiből és kultúrájából. Jelentkezni lehet az apródok próbájára, a párkapcsolatban élők pedig benevezhetnek az Asszonyok igaza tréfás próbatételre. Bemutatják a Cathedral stratégiai várjátékot. Meg lehet tanulni a zsinórfonás, a fonatkészítés és az éremverés alapjait, felidézik ugyanis a mesterek a XIV. század kézműveseinek munkáját. Közben a Sub Rosa Régizene Zenekar zenél.
Az óratoronytól felfelé elhelyezkedő részen kapnak helyet a termelők és a kézművesek asztalai. Kínálatukban találhatunk fürjtojás-készítményeket, aszalt gyümölcsöt, ékszereket, szörpöt, lekvárt, savanyúságot, szappant, papírfonat edényeket, horgolt és varrott szépségeket, fa- és textiltermékeket, olajfestményeket. 
A nagy parkolóban, a temetővel szembeni részen 19 órakor kezdődik a Balkán Fanatik kilencven perces koncertje, ezzel zárul a rendezvény. Ezt a területet már reggel lezárják a színpad kialakítása, a hangosítási technika összeállítása miatt, itt csak a fellépők, a szervezők és az árusok állhatnak meg járműveikkel. Az autóval érkező vendégek számára a temető alatti területen biztosítanak parkolóhelyet. A közlekedés irányításában, az érdeklődőknek az eligazodásban a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltóegyesület tagjai segítenek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában