Ünnepi vacsora

2022.12.23. 11:00

Karácsony esti halászlé: sokféle halból főzzük!

A karácsonyi asztalon alapvető étel a halászlé, mondta Bódi Roland mesterszakács és a Borcsa étterem konyhafőnök helyettese, akit a főzés fortélyairól kérdeztünk.

Kovács Erika

Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A halászlét többféle halból szoktuk főzni, kerülnek bele balatoni halak, mint a ponty, harcsa és keszeg. Ezeket a halaknak a fejét, törzsét, lefilézett részét feltesszük főni hideg vízbe. A víz hőmérséklete azért fontos, mert főzés közben oldódnak ki a hasznos tápanyagok a halakból. A vízbe tegyünk még hagymát feldarabolva, egy kiló halhoz 30 dekát legalább, és még 20 deka T paprikát aprítva. A paradicsomot érdemes mellőzni, mert „elviszi” a halászlé ízét, az a jó, ha a hal dominál benne. Mindemellett tegyünk bele sót, kevés borsot, a végén pedig jó minőségű pirospaprikát. Mindezt erős tűzön főzzük úgy, hogy lefőjenek a halhúsok a szálkáról, és minden más kellőképpen megpuhuljon. A passzírozásnál nagyon fontos a megfelelő főzés, mert így a csontokat könnyek leszedjük a húsról.  Amikor minden megfőtt, átpasszírozzuk az egészet, ami nem egyszerű feladat. Aztán beállítjtuk a halászlé sűrűségét, amihez sűrítményt is érdemes használni, mert mindez plusz halas ízt ad az ételnek. Amikor lepasszírozzuk, és újra átfőzzük az ételt, habozni fog, amit le kell szedni róla. Ízesíthetjük az ételt erős paprikával, aztán főzzük bele a pontypatkót, harcsafilét, halbelsőséget. 

Bódi Roland mesterszakács Fotó. Kovács Erika    

-A forrásban lévő lében a halakat mindössze néhány percig kell főzni, javasolta a mesterszakács. 

   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában