Érvek a házi sajt mellett

2023.01.15. 16:00

A készítés öröme és a család egészsége

Ha nem is lesz tökéletes a házi sajt, jobban ízlik, mert saját kezünk munkájának eredménye és nincs benne adalékanyag. Öröm vele foglalkozni és egészséges – mondta el Vargáné Fiskál Eszter.

Rimányi Zita

Zircen a házi sajtkészítés fogásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők Fotók: Rimányi Zita

 

A városi művelődési ház rendezvényén a segítségével többen kipróbálhatták a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház műhelyében, hogyan készíthetnek maguknak ilyen tejterméket. 
A foglalkozás során a résztvevők szintén meggyőződhettek a szakember másik érvének igazáról, arról, hogy ennek az oltóanyag révén megszülető tejterméknek a létrehozása nem különösebben bonyolult. Igaz, arra számítani kell – ezt szintén megtudhatták a workshopra jelentkezők –, hogy hosszabb folyamattal jár. 

Vargáné Fiskál Eszter arról ugyancsak beszélt, hogy a feladatok nagy részével egy nap alatt végezhetnek a háziasszonyok otthon, és a gomolyát, a parenyicát még aznap meg is kóstolhatják a családtagok. Ha intenzívebb ízekre vágynak, akkor egy vagy akár két hónapig érlelhetik a sajtot, akkor még utómunkálatok várnak rájuk és csak később tudják azt elfogyasztani. Ilyenkor a várakozás izgalma szintén ajándék, igaz, ez egy kis türelempróba is lehet. 

Azt fontos tudni a szakember szerint, hogy három hónapos vagy még hosszabb érlelés után már laktózmentes tejterméket kapunk, mert lebomlanak benne azok az anyagok, amelyek a laktózérzékenyeknek problémákat okozhatnak. Hasonlóképp történik ez a joghurtok esetében is, Eszter tájékoztatása szerint. Ott bizonyos baktériumok dolgoznak ennek érdekében és a finom végeredményért.

Miközben hallgatták a szakma csínjáról-bínjáról szóló érdekességeket a közös műhelymunkához csatlakozók, már ki lehetett szedni a beoltás, a felvágás és az utómelegítés nyomán kialakuló sajttésztát az ötvenliteres lábasból. Következhetett a tetszés szerinti formázás, ízesítés, fűszerezés. Azt is megtudtuk, hogy ekkora edény révén, ha teljes űrtartalmát kihasználják, öt kilogrammnyi sajt készülhet. 

 

Címkék#sajt#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában