Nem szabad abbahagyni az etetésüket

2023.01.02. 10:00

Ha télen gondoskodunk a madarakról, nyáron meghálálják

December van, így nem meglepő, hogy nagy a nyüzsgés az udvarokban, erkélyeken kihelyezett madáretetőknél, a kis énekesek keresik a magot, egyéb nekik való eleséget. Tudják, hogy számíthatnak ránk, s ezt a hideg évszak elmúltával meghálálják.

Szijártó János

A madarak tudják, hogy számíthatnak ránk Fotó: Szijártó János/Napló

- A téli madáretetés alaptétele, hogy ha elkezdjük, nem szabad abbahagyni, mert ez akár a madár életébe is kerülhet. A vadon élő madarak etetése, az első fagyok beálltával, novembertől akár március végéig is eltarthat hazánkban - mondta Pócsi Béla, ismert tapolcai díszmadártenyésztő lapunk érdeklődésére. - A nappal elfogyasztott táplálék, a kistestű madarak, például cinegék esetében arra elég csupán, hogy egy hideg éjszakát átvészeljenek. Ha reggel csak üres etetőt találnak, a következő fagyos éjszakát már nem élik túl. A télen áttelelő madaraknak, cinegének, stiglicnek, vagy más néven tengelicnek, fekete- és fenyőrigónak, vörösbegynek, csúszkának, meggyvágónak, zöldikének, a házi- és mezei verébnek, fenyő pintynek, citromsármánynak, ökörszemnek változatos eleségre és vízre is szükségük  van. Ha az etetőbe csak napraforgót teszünk, az önmagában csupán néhány madárfaj igényeit elégíti ki. Az is fontos, hogy ne csak az etetőben, hanem a talajon is találjanak élelmet, mivel számos faj nem száll az etetőbe, szívesebben csipeget a földre elhelyezett lapos etetőből. Így érzi magát biztonságban. Tény, hogy a feketerigó és északról érkező társai, például a süvöltő, a csonttollú nem fogják a fekete napraforgót, kölest vagy búzát megenni. Ők lágyevő madarak. Nekik puha táplálék kell, például kockára vágott gyümölcsdarabok, bármilyen bogyós gyümölcs, de szeretik a főtt, zsírmentes zöldségféléket, a rizst, a krumplit, de a főtt tojást, reszelt sajtot, mazsolát, szárított bogyókat vagy akár gyári lágy eledelt is szívesen fogyasztanak - tette hozzá Pócsi Béla.
A magevők kapcsán kifejtette, hogy a fekete napraforgómag és a köles mellett adhatunk a madaraknak még mákot, darált gabona magvakat, fénymagot, repcét, muhart, lenmagot, vagy karácsonyi bejgliből megmaradt diótörmeléket. A lisztkukacot is sok madár szereti, mert az természetes táplálék. Az olvasztott faggyúba vagy zsiradékba kevert napraforgó, dió, mogyoró, kendermag formába öntve, majd kihűtve energiadús táplálék, de ezt mindenképpen macskabiztos helyre tegyük. A tapolcai díszmadártenyésztő külön kiemelte, hogy a téli madáretetés nem felesleges pénzpazarlás, hanem nagyon fontos tevékenység, hiszen a fagyok idején madarak százezreinek életét menthetjük meg ezáltal.

 - Télen, pár hónapig mi etetjük őket, aztán a körülöttünk lévő rovarok ritkításával hálálják meg a gondoskodást, hiszen a fiókák nevelésének alapfeltétele a rovarok elfogyasztása. Szép énekük pedig a ráadás, amelyben egész évben gyönyörködhetünk - fogalmazott Pócsi Béla.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában