Természet

2023.01.03. 13:00

Kék és narancssárga – évkezdet a zirci parkerdőben sétálva

Az év első napján programjuknak többen választották a parkerdei sétát: a zirci Pintér-hegy tanösvényét párok, kutyafuttattók, szabadban sportolók, családok nagyobb és babakocsiban ülő gyerekekkel járták be a tavaszias, enyhe időben. A fák barnásra száradt leveleit a napsütés bronzos, csillogó fénybe vonta, az avar narancssárgája, más árnyalatai fölött kontrasztot alkotott az ég kékje.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Pintér-hegyi parkerdőt könnyű megtalálni, ha a bakonyi város központjából Borzavár, Porva felé indulunk el. Parkolójában autóval megállhatunk, egy réten lehet itt piknikezni, és a játszótér is vonzza ide a kirándulókat. A tanösvény innen induló és ide visszavezető körútjának teljes hossza kicsit több mint öt kilométer, de egy-egy részét külön be lehet járni, segítenek benne a fákra festett útjelzések, amelyek helyi civilek önkéntes munkájának köszönhetőek. Külön erdészeti bemutató tanösvény csatlakozik az útvonalhoz, szép kilátóhellyel, de egyébként is a sétaút több részéről érdemes a fák törzsei közé tekinteni, megcsodálhatjuk a ciszterci apátság bazilikájának tornyait a távolból. Különböző formájú faleveleket hasonlíthatunk össze, láthatjuk a gyertyános, tölgyes, bükkös részeket, néhány fa gyökerei úgy kapaszkodnak a talajba, mintha emberi kéz ujjai markolnák a földet. Nem csoda, hogy az országos kéktúra útvonala is érinti ezt a területet. Igaz, sajnos néhányan itt is szemetet hagynak maguk után, de a parkerdő a város szélén azért tele van a természet szépségével. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában