Régi hagyomány

2023.01.07. 07:00

Ostorcsergetéssel búcsúztatták az óévet Pápán

Az év utolsó napján a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület régi hagyományt elevenített fel: tizenharmadik alkalommal űzték el a gonosz szellemet a városból – tájékoztatta lapunkat Lampért Gábor.

Napló

Fotó: Lampért Gábor

Huszonöt hagyományőrző csergette ostorát, a legfiatalabb 12 éves, a legidősebb 65 éves volt. Az ostorpattogtatók egyesületi öltözetben, illetve népviseletben elevenítették fel a régi hagyományt a Március 15. térről indultak a város főutcáján a Fő térre haladva.

Fotós: Lampért Gábor

A karikás ostor fontos jelképe a magyar kultúrának, régebben pedig a jeles napok alkalmával hagyománynak számított az ostorral való csattogtatás, virtuskodás, tiszteletadás. Ez az utcák és a terek spirituális megtisztítását szolgálta. Az ilyen alkalmak közé tartozott szilveszter napja is, amikor a fiatalok ostorukat hangosan pattogtatva vonultak végig az utcákon, biztosítva az egyensúly helyreállítását a föld és az ég között – mondta el Lampért Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában