Olvasónk írja

2023.02.19. 14:00

Bakonyi télűzés disznótorral, táncházzal

Immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg Bakonyjákó önkormányzata és a Németbányai Kostaiger Mihály KHE hagyományos, közös télűző mulatságát.

Fotó: olvasó

A szikrázó napsütésben indult gazdag program idén is Bakonyjákón kezdődött. Délelőtt a tájházban a házasság hete apropóján bakonyjákóiak esküvői fotóiból nyílt meg egy kiállítás. Aztán beindult a forraltbor-főző verseny, a finom italokat a – télűzésre alakult - „Forraltbor lovagrend” tagjai bíráltak el. 

Fotós: olvasó

A gyermekekkel érkező családok ügyességi játékokban vehettek részt, majd a RépaRetekMogyoró együttes zenés-táncos interaktív műsora nyújtott élményt a kicsiknek. Miközben a pápai és németbányai betyárok öltöztették és szalmával tömködték a télbanyát, ínycsiklandó étkekkel vendégelte meg Jákó önkormányzata a helybéli és elszármazott vendégeket: disznótoros kóstoló és farsangi fánk volt az ebéd. 

Fotós: olvasó

Kora délután Horváth Bendegúz ifjú pápai betyár hátára kapta a télbanyát, és Herédi János ceremóniamester vezetésével, hangos dobszó, ostorcsattogtatás és puskadurrogás kíséretében megindult a menet Németbánya felé. Az apróságok és idősebbek a bakonyjákói kisvonattal tehették meg az öt kilométeres utat. 

Fotós: olvasó

Németbánya főterén hatalmas máglya várta a télbanyát, ahol a betyárok a szoknyája alá gyújtottak. Égett a banya, szólt a dal, miközben a maskarások abban bíztak, hogy most már tényleg jön a kikelet. A jó hangulatú főtéri táncházat Csillagné Bíró Katalin vezette. Itt is finom falatok és forralt borok várták a gyaloglásban és táncban megfáradt, ám vidám vendégeket. Már sötétedett, mikor a kisvonat visszaindult a télűzőkkel Jákó felé. 

Fotós: olvasó

A rendezvényt a két falu önkormányzatán kívül a Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat, a németbányai Zoli betyár pajtája és a Bakonyjákói Kisvonat támogatta. A RépaRetekMogyoró együttes műsora az Eötvös Károly Megyei Könyvtár ajánlásával és a Jókai Mór Városi Könyvtár szervezésében valósult meg.

Kiss Albertné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában