Dietetikus válaszol

2023.03.13. 12:00

A legfontosabb táplálkozási tudnivalók, ha baj van a vesével

Egyre többen küzdenek vesebetegséggel Magyarországon. Gellén-Kiss Szilvia zalaegerszegi dietetikust kérdeztük, számukra milyen táplálkozást javasol.

JÓZSA ZSUZSA/Zaol.hu

Forrás: pixabay.com

- A vesebetegek diétáján általában a krónikus veseelégtelenség étrendi kezelését értjük. Ebben az esetben a vese működése fokozatosan beszűkül, azaz nem tudja ellátni kiválasztó funkcióját. Így a bomlástermékek a vérben maradnak, ami az egyensúly felborulásához vezet és különböző tünetek kialakulását eredményezi.

Főbb okai és tünetei 

- Oka lehet többek között veleszületett rendellenesség, hipertónia, diabétesz, túlsúly, vesekövesség, köszvény vagy a vesék gyulladásos betegségei. Tünetei között a legjellemzőbb a kezdetben nagy mennyiségű, majd később kevesebb vizelet, ödéma, deréktáji fájdalom, fáradékonyság, anémia, bőrviszketés, hipertónia, valamint különböző anyagok megjelenése a vizeletben, mint például fehérje vagy vér.

A diétának a célja, hogy az orvosi kezelést kiegészítve segítsen lelassítani a romló vesefunkciót. A veseelégtelenséget több stádiumra osztják a vese működése alapján, (laboratóriumi paraméterek) ezért a diéta is követi ezeket. Tehát a betegség korai szakaszában sokkal kevesebb a megszorítás, mint a betegség előre haladottabb állapotában.

Az első tápanyag, amit meg kell szorítani, a fehérje

- Az elején kisebb a megszorítás mértéke, ezt mindig a laboreredmények határozzák meg. Fő fehérjeforrásaink a húsok, tej és tejtermékek; ezeknek csak a felét, harmada mennyiségét szabad fogyasztani, mint amit az egészségeseknek ajánlanak. A tojás egy kicsit speciálisabb eset, természetesen bele kell számítani a napi mennyiségbe és inkább csak a tojásfehérje javasolható, illetve tojás sárgájából heti 1-2 db az engedélyezett. Az étrend legyen sószegény, naponta 5-6 g (1 csapott tk) javasolt.

Meglepő, hogy amikor a fehérje bevitelre különösen oda kell figyelni, észrevesszük, hogy a gabonáknak is jelentős a fehérje tartalma. Ezért itt a keményítőknek és a fehérje szegény liszteknek, valamint a belőlük készült termékeknek lesz a feladatuk a szénhidrátok biztosítása, és ezáltal az energia nagy része is innen származik.

A zöldségek és gyümölcsök nélkülözhetetlen részei az étrendnek, viszont kálium tartalmuk jelentős lehet

- Csökkenthetjük a káliumtartalmat, ha az első főzővizet leöntjük róluk. Alacsony a káliumtartalma pl.: az uborkának, tökféléknek, paprikának, szárzellernek, áfonyának, meggynek, baracknak, körtének.

A folyadék bevitel mértéke szintén a betegség aktuális állapotához igazodik. A kompenzált szakaszban nincs megszorítás. Amikor a vizelet mennyisége csökken, a folyadékokat az ürített vizelet mennyiségéhez kell igazítani - tanácsolja a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában