Gyógyhatása közismert

2023.03.06. 12:00

Elkezdődött a medvehagyma szezonja

A medvehagyma szezonja elkezdődött, egyes helyeken már szedhető. A gyógyhatását már nagyanyáink is ismerték, és most ez a gyógynövény ismét reneszánszát éli.

Tóth B. Zsuzsa

 

A fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítja be. Látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, és a gyöngyvirág levele mérgező, azonban az csak később bújuk ki, most még biztosan csak a medvehagymát találjuk meg. Szedjük a levelét, mert rendkívül egészséges. Amellett, hogy méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, csökkenti a migrénrohamok és fejfájás gyakoriságát, jót tesz az érelmeszesedés és az asztma, a felső légúti panaszok ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést. 

A konyhában sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz töltelékként jól illik, de készülhet belőle például pesztó is. A medvehagyma a hosszú tél után szinte vitaminbombaként működik szervezetünkben. 

A pesztó elkészítése gyors és egyszerű. 200 gramm medvehagyma, 200 milliliter olívaolaj, só és 15 dekagramm dió kell hozzá. A medvehagyma leveleit megmossuk, megszárítjuk. Turmixgépbe tesszük az olívaolajat, a medvehagymát, ízlés szerint sót és diót – de lehet az kesudió vagy fenyődió is –, és krém állagúra mixeljük. Hűtőben, befőttesüvegben lezárva tároljuk, akár a következő szezonig is eláll, ha leöntjük a tetejét vékony réteg olívaolajjal, és tesszük ezt mindig, amikor kiveszünk belőle. A medvehagymapesztót elég elkeverni a tésztába, meghinteni reszelt sajttal, és kész is a finom ebéd.  

A ledarált medvehagymát a fagyasztóban is tárolhatjuk, de készíthetünk belőle vajas krémet, beletehetjük a pogácsa tésztájába, vagy krémlevest is főzhetünk belőle krumplival, hagymával.  

 


 

 

Címkék#medvehagyma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában