Fűszerek és filozófia a szörpökben

2023.04.24. 14:00

A gond belemászna a dunsztosüvegbe, ezért csak jókedvűen főz lekvárt

Mosolygós házaspár befőzéshez furának tűnő alapanyagokból készült szörpöket, lekvárokat is kínál több vásárban környékünkön. Egyre többen keresik azokat. Sőt, a tárkonyosnak már rajongói vannak. Kíváncsiak voltunk, mi hogyan kerül dunsztosüvegeikbe, és kérdéseinkre válaszként életrecepteket kaptunk. 

Rimányi Zita

A régi nyárikonyhák hangulatát felidéző Vörös házaspár üvegeibe rengeteg természetes alapanyag kerül, sok gyümölcs, fűszernövény, viszont cukor, édesítő lassan egyáltalán nem Fotó: Rimányi Zita

Környezetvédelmi és vízgazdálkodási vegyésztechnikus végzettséget szerzett, tanár szeretett volna lenni, de a kereskedelemben kötött ki, dolgozott az ismert veszprémi ökoüzletben, a Zöldboltban. Vörösné Sándor Kinga 36 évesen talált rá arra, amiben igazán jó. Ma már úgy látja, a korábbiakban finoman efelé irányította az élet, a szerencséje, ám, ha nincs Roli, mégsem kezdi el őstermelőként házi készítésű szörpök, lekvárok árusítását. Hálás ezért is a férjének, Vörös Rolandnak, aki elmondása szerint bátrabb a változtatásokban.  

– Mindig szerettem a konyhában szorgoskodni, és amikor kiköltöztünk Hajmáskérre, a kertben termett gyümölcsöt szívesen befőztem, elajándékoztam. Az ismerősök, akik kaptak belőle, azt mondták, annyira jók, készítsek eladásra is, hogy másokhoz is eljussanak. Bátortalan voltam, de tavalyelőtt könnyítették az őstermelők ügyintézését és belevágtunk – idézte fel az asszony.

A tárkony az egyik védjegye

Azóta más szemmel nézi az életet, kikapcsolja a munkája. Nem tanulta, de a jóízű kísérletezést élvezi, az jellemzi máig, pedig már több bevált receptjéhez ragaszkodnak törzsvevői. Például a tárkonyos szörphöz. Az anyósától kaptak pár ilyen fűszernövényt, elburjánzott a kertben. Ezért viccből mondta a párja, ha már ennyi van belőle, hasznosítsa. Az ebből készült sűrítmény az egyik védjegye lett, bár megosztó az íze, aki megkóstolja, vagy rajongani kezd érte, vagy kicsit furcsállja. Főleg a férfiaknak jön be. Kinga szerint egyébként érdemes bevállalósnak lenni e téren és nem csak azt elvárni egy szörptől, hogy halványpirosra színezze a vizet. Ha nyitottan kipróbálunk gyógynövényekkel, citromfűvel, mentával ízesítettet, akkor különleges ízélményekben lehet részünk. A házi befőzésnél arra is ügyel, hogy nem hevíti túl magas hőfokon  alapanyagait, mert akkor kedvezőbb hatóanyagaikból kevesebb marad bennük, inkább a teakészítéshez hasonló módszert alkalmaz és nem a cukorszirup kikeverésével kezdi a folyamatot.

Jönnek a teljesen mentesek

A nagyitól leste el a fortélyok alapjait, de elejétől kezdve néhány dolgot másképpen csinál. Újdonságokról olvas az interneten, azokat a saját ízlése szerint alakítja. Van, amikor hosszan próbálkozik, van, amikor rögtön elsőre rátalál a megfelelő arányokra, összetevőkre. Jól eltalálta például, hogyan lehet a mentes szörp olyan ízű, mint ha lenne benne cukor. Elárulta, hamarosan a mentes lekvárok többségéhez édesítőt se tesz. Vannak azonban olyan gyümölcsök, például a fehér és a fekete faeper, melynek natúran eléggé jellegtelen lenne az íze. Azoknál a gyümölcsöknél, amelyeknek önmagukban nem eléggé karakteres az ízük, fűszereket használ. A tartósításnál pedig a kidunsztolás a lényeg. 

Fotó: Rimányi Zita

A mentes termékeket sokan keresik, divatból, egészségük megőrzésére ügyelve, vagy rákényszerülnek erre, szeretne nekik többféle terméket kínálni. Hosszú távú célja, hogy teljesen ebből éljen meg, bővítené árukörét zöldségkrémekkel, és különböző sütési módok izgatják.

A saját kertből a piacokra

Férje mindenben segíti, nélküle nem menne a közös tervek megvalósítása. Zömében saját kertjük terményeit dolgozzák fel, néha kell kiegészíteni alapanyagaikat a környék kistermelőitől vásároltakkal. Az árusítást szintén maguk végzik, piacokon találkozhatunk velük. A mosolygós házaspárt sokan kedves ismerősként köszöntik. Szörpjeiket gyakran meg lehet kóstolni, így nem vesz az új vevő zsákbamacskát szokatlanabb alapanyagok esetében sem. Roland azt is kitalálta, hogy a Nyárikonyhám elnevezés kerüljön a címkéikre, mert ez a régi helye az olyan finomságok készítésének, amelyeket Kinga újraalkot, és a nyárikonyháról sokaknak ma is számos kedves emlék jut eszükbe a gyerekkorukból, a sürgés-forgás és annak jóízű eredménye.

Fotó: Rimányi Zita

Pitypangszirmozás egyesével

– Idő kell hozzá és igényesség, kézzel végzek mindent, több részletben, kis kapacitásban – ez benne van az árban. Tavasszal a pitypanggal kezdem a feldolgozást, addig nem kaszálunk. Az abból készült sűrítmény a toroknak nagyon jó, kávészirupnak használható, sütéshez méz helyett. Nekiülök, a virágfejekről a szirmokat leszedegetem, a gyógynövényíz jobban kijön, ha csak azokat főzöm meg. Csak olyasmit kínálok, ami nekem is ízlik, a lekvárjaim sem túl édesek, és csak akkor sikerülnek, ha jó lelkiállapotban, hangulatban állok neki a munkának. Ha nem szeretem őket, a gyümölcsöket, akkor azok sem engem, megbuggyannak, előfordult már. Idegesen már nem nyúlok a fazekakhoz, a kanalakhoz, mert a gond belemászna a dunsztosüvegbe – mondta el Kinga. Életfilozófia kapcsolódik tevékenységéhez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában