Templomrom

2023.04.30. 16:00

Átvészelte az évszázadok viharait Aszófő történelmi ékessége

Aszófő történelmi ékessége a XIII. században román és kora gót átmeneti stílusban épült templomrom és zöldövezete, ami ma közkedvelt kirándulóhelyként és szabadtéri közösségi térként szolgál a balatoni riviéra talán legszebb fekvésű környezetében.

Jákói Bernadett

A fotógyűjtés célja Kövesd ősi mítoszának és legendájának megőrzése az utókor számára Fotó: Jákói Bernadett

A XIII. század óta álló templom és romja az 1960-as években esett át először nagyobb rekonstrukción. Több évtized elteltével napjainkra állagmegóvási és környezetszépítési mun­kálatok kezdődtek, a két hónapos kültéri munkafolyamatok után megszépült környezetben várja majd az ide­látogatókat. 
Április 17-től a területet lezárták, két hónapig nem látogatható a történelmi emlék. Ez idő alatt az aszófői könyvtár felhívást tesz közzé a templomromot kedvelők közösségének: küldjenek fotókat azok, akik az évek, évtizedek alatt itt jártak, kirándultak vagy bármilyen eseményen részt vettek, s az általuk megörökített örömteli pillanatokon látszik a rom. 
– Fotógyűjtésünk célja, hogy az évszázadok alatt történeti viharokat átélt, ma már kultúrtörténeti szempontból je­lentős értékű templomrom a XXI. században is megőrizhesse ősi mítoszát, legendáját – tájékoztatta lapunkat Nagy Annamária aszófői könyvtáros, közművelődési szakember, a Kövesdi Zoomkövet elnevezésű projekt egyik kezdeményezője. – Olyan fotókat várunk, amelyeket a látogatók, kirándulók, diákcsoportok fotóztak itt, illetve baráti, családi vagy szervezett rendezvényen, például koncertlátogatáson vet­tek részt. A fotókat a kultúrházban gyűjtjük, s tervezzük, hogy a legérdekesebb képekből lapozható albumot készítünk, és a beküldői között ajándékokat sorsolunk ki az átadóünnepségen. Az a kérésünk, hogy keressék meg a fényképalbumjaikban a számukra legkedvesebb itt készült fotókat, melyeken látszik a templomrom, és a közösségi oldalakon közzétett felhívásokban feltüntetett feltételekkel küldjék el nekünk május 15-ig – zárta a beszélgetést a könyvtáros. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában