Európai Friss Csapat

2023.04.15. 09:00

Zöldséget reggelire is!

Sokszor halljuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Elindítja a napot, hatással van a teljesítményünkre, napi közérzetünkre. Tavasszal ennél is többet várhatunk egy alaposan átgondolt zöldséges reggelitől.

Benkő Péter

Forrás: Depositphotos

Hozzájárul a szervezet feltöltődéséhez, az immunrendszer működéséhez. Ráadásul az első tavaszi zöldségek nemcsak színükben, ízükben is igazán frissek. Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja, egészségesebbé teheti reggelijét.

A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara edukációs kampánya, célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekek, gyermeket nevelő családok körében. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a friss zöldségek, gyümölcsök könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők és nagyon egészségesek.

A lényeg, hogy érdemes a napindító főétkezésre odafigyelni, mert a reggelizés fokozza a koncentrációt, javítja a memóriát, a zöldségeknek köszönhetően garantálja a vitamin- és rostbevitelt, így a gyerekek az iskolapadban, a felnőttek munkahelyükön élvezhetik ennek minden pozitív hatását. Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa szerint a napi ajánlott öt adag zöldségből egy-két adagot érdemes már reggelire elfogyasztani. Egy adag friss tavaszi zöldség lehet például két közepes vagy tíz kisebb koktélparadicsom, egy nagyobb paprika, tíz hónapos retek vagy egyharmad kígyóuborka.

A reggeli tojásételek könnyen kiegészíthetők friss tavaszi zöldségekkel. A tükörtojástól a rántottán át bármely kedvenc mellé szeletelhetünk paprikát, paradicsomot, újhagymát, hónapos retket vagy uborkát. A gyerekek kedvéért ezeket formázhatjuk is. A zöldségeket beépíthetjük a tojásos fogásokba, hiszen sok tavaszi zöldség vitamintartalma nem vész el főzés és sütés hatására. Bátran tehetünk akár reszelve, akár szelve rántottához, omletthez uborkát, paprikát, újhagymát vagy sárgarépát. Zabból készíthető sósan akár uborkával, sárgarépával sós kása vagy épp lepény.

Forrás: Európai Friss Csapat

Nincs szendvics, amit ne lehetne feldobni zöldségekkel! Ha a gyerekeket nehéz rávenni, hogy a zöldséget is megegyék, vonjuk be őket a tálalási folyamatokba. Szendvicseknél ne akarjuk elrejteni a zöldségeket, inkább tálaljuk ötletesen.

Igazi vitaminbomba a reggeli mellé elfogyasztott smoothie vagy préslé, amelynek szintén nagyszerű alapja lehet az uborka és a paradicsom. Fülöp Lili emlékeztet rá, a reggeli mellé kínált tavaszi zöldségek nagy része már korábban, akár előző este is előkészíthető, előre felszeletelhető, és egy jól záródó dobozban tárolva sokáig friss, roppanós marad. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában