Gizella projekt

2023.05.12. 07:00

A tervezők mutatták be középkori ihletésű ruhakölteményeiket a kollégiumban

Bemutatták a Gizella projektben elkészült történelmi ruhákat és újító inspirációs viseleteket a Veszprémi Középiskolai Kollégiumban szerdán este.

MAR

Fotó: Nagy Lajos

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a Gizella projekt nevű kezdeményezésre a kollégium alapítványa nyert el támogatást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-nél. A program azzal a céllal indult, hogy történelmi ruhákat és jelmezeket készítsenek el az intézményben kialakított varróműhelyben, majd az elkészült viseletekben a fiatalok csatlakozzanak a Gizella-napi felvonuláshoz. 

A programban országos alkotópályázatot hirdettek több korcsoportnak két kategóriában: a jelentkezők vagy történelmi jelmezek rajzait, vagy újító inspirációs ruhaterveket készítettek. A tervekből Imrik Zsuzsanna jelmeztervező vezetésével készültek el a ruhák. A munka végeredményét szerdán este láthatták az érdeklődők a jelképesen 20.23-as kezdéssel meghirdetett eseményen. A műsor Regös Sziránszki József sámándobjátékával és énekével kezdődött, amelyet Nyári Gergely tánca kísért, majd a program történelmi divatshow-val folytatódott, végül az újító inspirációs viseletek bemutatásával zárult. 

Miklós Judit mestertanár, a kollégium Közös Jövőnkért Alapítványának kuratóriumi elnöke, a program ötletgazdája elmondta, a produkcióban mintegy 35-en – a diákok mellett pedagógusok is – mutatták be a ruhákat, az újító viseleteknél többségében maguk a tervezők szerepeltek modellként is. Ezeknél az inspirációt többek között a szerzetesek öltözete és a középkori üvegablakok formája adta. Az est koreográfiáját Sellei Gabi divattervező-stylist álmodta meg. A programban elkészült viseleteket május 13-án, szombaton a Veszprém belvárosán végighaladó Gizella-napi felvonuláson is meg lehet tekinteni. A divatshow-n részt vett Porga Gyula polgármester és Mike Friderika, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója. MAR

Fotó: Nagy Lajos (05. 10.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában