Korabeli fegyverek, eredeti és replika harcjárművek

2023.05.02. 17:30

Dobó-nap fegyverropogással - Hatalmas érdeklődés kísérte a második világháborús hadijátékot

Dobó István szobrának megkoszorúzásával kezdődött május 1-jén reggel a Dobó-nap a tapolcai Dobó István-lakótelepen a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület szervezésében.

Szijártó János

Hatalmas érdeklődés kísérte a második világháborús hadijátékot, ahol Hangodi László történész közvetítette az események sorát Fotó: Szijártó János

Az egész napos színes program gyakorlatilag minden korosztálynak jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást tartogatott. Volt akadályverseny, amelynél a csapatoknak több ponton felállított állomásokon különböző, a honvédelemhez, rendvédelemhez, katasztrófavédelemhez kapcsolódó ügyességi feladatokat kell megoldani, és persze a fizikai állóképesség is kellett mindehhez. 

Fotó: Szijártó János

Nagy érdeklődésre tartott számot a középkori gyalogos harcművészeti bemutató, majd még nagyobb figyelem kísérte a második világháborús hadijátékot, ahol Hangodi László történész közvetítette folyamatosan az események sorát. Az előadott – a második világháború végén játszódó – utóvédharc jelenetben korabeli fegyverek, eredeti és replika harcjárművek tűntek fel, s a pirotechnika felhasználásával megidézték 1945 tavaszának környékbeli hadicselekményeit. 

Fotó: Szijártó János

A harcjelenetben magyar és német erők csaptak össze a szovjetekkel. A színvonalas bemutató végén a felzúgó taps jelezte, a közönség értékelte a szervezők – köztük Horváth Gábor, a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület elnöke – munkáját, a hagyományőrzők felkészültségét és Hangodi László élvezetes, kerek előadásnak is tekinthető is remek közvetítését.

Fotó: Szijártó János

A Dobó-napon volt még harcjármű-, fegyver-, egyenruha-, katasztrófavédelmi és rendőrségi bemutató, és a toborzóponton napjaink honvédsége is az érdeklődők rendelkezésére állt. 

A program májusfaállítással és a Kinizsi Táncegyüttes táncházával zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában