Újabb egy évig

2023.06.26. 13:00

Megválasztották a Pannon Egyetem Borát

Nyolc tételből választották ki a legjobbat a Pannon Egyetemen 2023. június 22-én, csütörtökön. Az elismerést a Bujdosó pincészet bora kapta.

Horváth Virág

Forrás: Pesthy Márton

Borbírálat keretében döntött az egyetem Szenátusa a Pannon Egyetem hivatalos boráról. A BalatonBor jóvoltából 2022-es évjáratú olaszrizlingeket kóstolhattak a Szenátus tagjai a kiválasztás során. Friss, ropogós, gyümölcsös bortételekkel készültek a borászok, mindegyik olaszrizling él és vibrál, igazi nyárias, üdítő hatás. A nyolc tétel legjobbja a Bujdosó pincészet olaszrizlingje lett, ami 2023. június 22. napjától 2024. június 3. napjáig viselheti a Pannon Egyetem Bora címet. A győztes bort origó rendszerrel választották ki.

Dobosi Győző, a BalatonBor projekt felelőse elmondta, a Balaton Bor egy összefogás eredménye, ennek okán a Pannon Egyetem borának kiválasztására is hárman érkeztek. – A BalatonBor életében ez már a nyolcadik évjárat, és azt gondolom, a Pannon Egyetemmel való együttműködésünk nagyon szép ívet jár be. Az egyetem 500 bort rendel a győztes borokból, ezen felül pedig az elmúlt két alkalommal mindig után kellett rendelni: ennek nagyon örülnek a borászok, mert azt látjuk, hogy van érdeklődés, elégedettek a borainkkal – tette hozzá.

Bujdosó Ferenc, harmadik generációs borász hozzátette, az emberek bizalommal fordulnak a Balaton Bor válogatás felé, kedvelik az olaszrizlinget. – Ez a típusú bor nem lehet túl gyümölcsös, illatos, inkább frissítő, citrusos ízeket és illatokat kell éreznünk a kóstolásnál, friss, ropogós érzetet kelt.

Androsics Ferenc borász ismertette az origo rendszerű pontozás menetét a Pannon Egyetem szenátusának tagjaival. A borokat nem 1 és 100 pont között értékelték a szenátus tagjai, hanem a bírálati pontszámok nullától (vagy origótól) való távolsága volt az, ami számított. Így, minden, ami elvitte a bort az ideálistól, az pozitív vagy negatív értékkel 1 és 3 közötti szavazatot kapott. Következésképp az a bor lett a legjobb, amelyik a legkevesebb kilengő értéket és a legtöbb origó szavazatot kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában