Az ördög műve az Eperjesen

2023.06.18. 08:00

Sziklalépcsők alkotta alkalmi tanterem az olaszfalui hegyen

Összeérnek évmilliókon átívelő szálak a Bakonyban: már elért ide a Bazalt Iskola program, a tanulás természetes módja, a kültéri oktatás Kodály-módszere, s hozzá nemcsak építészek terveznek szabadtéri tantermeket helyszínnek, a természet is megoldotta ezt már jó régen, földtörténetről tanúskodó sziklákkal.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Mint egymás mögött párhuzamosan elrendezett iskolapadok alkotnak lépcsőzetesen elrendezett ülőhelyeket a sziklák az Eperjes egyik magaslatán. A Magas-Bakonyban, a Zirci-medence déli határán található az ókori színházak nézőterének lelátóihoz, kiegyenesített amfiteátrumokhoz hasonlatos placc, amit a kövek közti, mély, egyenes vágatszerűségek miatt a jó megfigyelőnek számító eleink találóan Ördögszántásnak neveztek el. Ráülhetnek a csoportosan kirándulók pihenni, de akár tanterem szerepben működhet, akár alkalmilag. Akkor mondhatná azt a tanár a diákjainak, hogy szó szerint a földön hever a téma, alattuk láthatók a földtörténet tanúi. S épp ez a Bazalt Iskola program célja is, hogy élvezetessé tegye az oktatást, azáltal is, hogy a csöppségek és a nagyobbacska nebulók a közepébe csöppennek annak, amiről tanulnak. Ördögien érdekessé válik így a tudomány, kézenfekvően egyszerű megoldás révén. Mert mondhatni az ördög műve, hogy épp arra nem vagyunk kíváncsiak gyerekként, ami izgalmas és gyönyörű világunkban, de lehet ezen változtatni a tálalással. Segít az Eperjes.

Már írtunk arról korábban többször, hogy az Eperjes egy geocsoda, évmilliókkal ezelőttre visszavezető út a tanösvénye, több helyen jól látszanak itt a messzi-messzi múltban hatalmas erővel egymásnak feszülő, egymásra gyűrődő kőzettömbök törésvonalai, kőzettáblák vetődései. Meseillusztráció ez arról, hogy az egykori Tethys-óceánból menekült mostani kellemes otthonába az Eperjes. De Ördögszántásán ülve más távlatokba is irányíthatják a pedagógusok, akár több tantárgy tananyagán belül a diákok figyelmét. Földrajz, történelem, matematika, irodalom – számos tudományterülethez, műfajhoz ihletett helyszín ez a csodát kereső vágyunkat tenyerén hordó hegy. A helyiek szívesen beszélnek Ördögliknak nevezett sziklabarlangjáról is az érdeklődőknek, amihez kedves, keskeny ösvény vezet és a szűk nyílású rejtekbe is épp csak beférnek páran. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában