Elindult Szergej

2023.07.11. 09:00

Tizenhat tonna fekete korom

Bizony, erről szólt egykor a vasút! Videónkon a 194-es „Szergej” indult el Badacsonytomaj állomásról Balatonfüredre egy esti személyvonattal, mely a retró-hétvége vasárnapi programjának részét képezte, felcsigázva szemeket, orrokat, füleket, valamennyi érzékszervünket.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter

És valamennyi vasútrajongót, akik évről évre többen vannak, s bizony messzi országokból is szívesen jönnek hozzánk. Ez a ma már ritka látvány egykor mindennapjaink része volt, amiről a vasút környékén élők és a vasutasok szívesen mesélnek. De az igazi korszak a gőzmozdonyoké volt, amikor a tonnákat feketeszénben mérték. A gőzösökkel együtt jártak már ezek a nagydízelek, majd 1984-ben végleg kiváltották a 424-eseket, a szovjet „Szergejeket” pedig a villamos meghajtású erőgépek. A videó főszereplője a 194-es „Szerdzsó” (ex-M62,194, ma 628 194), mely felújítva, kiglancolva ma is része a tehervonati forgalomnak. Na meg aktív szereplője a retró-rendezvények, az egyik hazai sztármozdony. Reméljük, még nagyon sokáig, egyre többek örömére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában