Szájával a levegőből lélegző hal

2023.08.17. 13:00

Az év fajai bakonyiasan – lápi póc

Halvány liláskék szirmok, különleges levélformák, másfajta alagúthálózatot ásó nőstények és hímek, más érdekességek, no meg a tisztázandó kérdés a szarvas feleségének tartott agancsosról, a narancssárgában járt nászszertartás és egyéb védett szépségek – az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának kutatóit az év fajainak bemutatására kértük, abból a szempontból is, élnek-e egyedeik a Bakonyban. 

Rimányi Zita

Az év hala, a lápi póc kicsi, jelentéktelennek tűnő külsejű. Csak pangó vizű mocsarak, lápok, posványos csatornák lakója, alkalmazkodott ehhez a környezeti feltételhez, úszóhólyagján keresztül a légköri oxigént is hasznosítani tudja, így a száján keresztül a levegőből is tud lélegezni. Ragadozó, fokozottan védett, a Dunában őshonos, de kevés helyen maradt meg.

A BTM kutatói, tudósai segítettek cikksorozatunk összeállításában: Kutasi Csaba, Sinigla Mónika, Kovács Attila, Barabás Ádám. Külön írunk hamarosan az év ásványáról, nyersanyagáról és ősmaradványáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában