Illatos esemény

2023.08.17. 20:00

Illatos napokat rendeznek a félszigeten

Célunk az, hogy megosszuk Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal, hogy értékké emeljük az itteni levendulát, így érvelt Nyárádi Zsolt, a Tihanyi Levendula Manufaktúra Kft. ügyvezetője és a Bittera Gyula Alapítvány kuratóriumi tagja a tihanyi Illatok Házában az Új olaj ünnepe című rendezvény mellett csütörtökön.

Kovács Erika

Fotó: 4 PM production

Az illatos eseményen a következő napokban egyebek mellett előadásokat lehet meghallgatni Kultúrtörténeti kalandozás a gyógynövények birodalmában, valamint Illatos irodalom és életmód a századelőn címmel. 

Nyárádi Zsolt kiemelte, a Bittera Gyula munkássága, elhivatottsága, hite és hitelessége iránti tisztelet ösztönözte a nevét viselő alapítvány létrehozását, mely 2016 óta folyamatosan gondozza, kutatja életművét, mintegy szellemi iránytűként meghatározva céljait. A Bittera család az alapítványt jelölte meg Bittera Gyula szellemi hagyatékának örököseként, így lehetővé vált az ő élettörténetét, szakmai útját bemutatva személyes tárgyait kiállításba rendezni. A világhírű illóolajgyáros által tervezett és építtetett lepárlóberendezés szintén megtekinthető a kiállítás helyszínén.

Az Új olaj ünnepét hagyományteremtő célzattal rendezi meg az alapítvány Bittera Gyula születésének 130. évfordulója alkalmából. A többnapos eseményen különleges tárlatvezetéseket tartanak, melyek fókuszában kultúr- és irodalomtörténeti kalandozások tükrében lehet megismerni a századelő hangulatát. Alkalom adódik egy Bittera által alkotott illatkompozíció megismerésére is, és bemutatják az idei év új olaját, mely a tihanyi levendulaültetvény virágainak lepárlásából nyert száz százalék tisztaságú illóolaj.

1893. február 9-én, 130 éve született dr. Bittera Gyula (teljes nevén Hideghéti Bittera Gyula Kálmán Ferenc Ede) gyógynövénytermesztő, a magyar illóolajgyártás megteremtője. Az illóolajnövények hazai nagyarányú termesztésével és feldolgozásával addig nem foglalkozott senki, tehát minden ezzel kapcsolatos előkészítő munkát, valamint a tudományos kísérletet és vizsgálatot is saját maga végezte el. A több ezer hektáron termelt gyógynövényeket a világ minden tájára szállították. Az olajok között legismertebbek a menta-, a koriander-, az ánizs és a tanacetumolaj volt. A levendulatermesztéshez leginkább megfelelő éghajlati és talajviszonyokat Bittera Gyula Tihanyban találta meg, ahol a területek nagysága 1944-re már jelentős volt. A félszigeten a levendulatelepítés kiválóan sikerült. A lepárolt olaj olyannyira várakozáson felüli volt, hogy a legelőkelőbb parfümipari szaklap, az American Perfumer a tihanyi olajat világhírűnek nevezte, mivel vizsgálati adatai kiváló eredményt mutattak.  A nemzetközi szakkönyvek méltatásai a tihanyi levendulát ismertté és keresetté tették a nemzetközi piacokon.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában