Bakonyi késésben az olajatadók

2023.08.08. 08:00

Ragadós példa a sárgafejű szívlevelesek fotózása

Ugye milyen szépek! – mondtam az idős házaspárnak, akik példámat követve leparkoltak egy napraforgótáblánál és telefonjukkal fotózták le a tányérosokat.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

"Nem lehet nem megállni ilyen helyen" – jött a válasz. Azért az fontos, hogy csak kellőkép széles úton lehúzódva engedjünk a több méteresre megnövő, sárga szirmú, olajat adó növények csábításának. Lókút Hárskút felőli végén például nyugodtan készíthetünk fényképeket róluk, a falu Zirc felőli határában ezt nem tehetjük meg biztonságosan. 

A Bakonyban még megcsodálhatjuk a napraforgókat, mert itt más növényekhez hasonlóan kéthetes késésben van fejlődésük az időjárási körülmények miatt. Még akkor is látványosak, ha nem felénk fordítják a fejüket, amelyek napkövetése nem egyértelmű és többféleképp magyarázzák kutatók. Az egyik valószínűsíthető verzió szerint a szív alakú leveleik felületét igyekeznek a napsütésnek leginkább kitenni és az is meghatározhatja fejforgatásukat, hogy a beporzókra leginkább milyen irányból számíthatnak. Nem tudunk, nem is szeretnénk e témában igazságot tenni, az biztos, hogy évről évre elkápráztatnak gyönyörűségükkel ezek a katonás sereget alkotó növények, köztük egy-egy renitenssel, aki kicsit kilóg a sorból, nem a többiekkel azonos szögben áll, vagy nem velük egyforma magasságúra nőtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában