A királyné látogatására emlékeznek

2023.09.17. 12:00

Minden évben végigjárják a Bujdosók lépcsőjét

Igazi kihívás a hegyre vezető, 464 fokból álló Bujdosók lépcsőjének végigjárása, azonban a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület lelkes tagjai egy évben egyszer biztosan megteszik az utat oda-vissza, fel és le.

Szijártó János

Kedvelt kirándulóhely, élménydús túrahelyszín a Badacsony nyugati oldalán induló Bujdosók lépcsője, amely az Országos Kéktúrának is része. A pihenőhelyeken a kuruc kor kiemelkedő személyiségeire emlékeztetnek a márványtáblák

Fotó: Szijártó János/Napló

A kirándulás természetesen nemcsak a táj szeretetéről szól, hanem egy történelmi eseményhez is kapcsolódik. A résztvevők ugyanis Mária Henrietta belga királyné 1871. augusztus 30-ai látogatására túrával emlékeznek, az út pedig a Bujdosók lépcsőjén át vezet fel a hegytetőre. Az 1936-ban épített, 464 fokból álló lépcsősor a Badacsony nyugati oldalán vezet fel, és része az Országos Kéktúrának. A lépcsősor mentén tekintélyes méretű bazaltorgonák, látványos törmeléklejtők húzódnak, a nevet pedig az 1935-ös Rákóczi-emlékév alkalmából kapta. 

Fotó: Szijártó János/Napló

A megmunkálatlan bazaltkockából épített lépcsősor mentén több pihenőállomás található, s ezek a kuruc kor kiemelkedő személyiségeinek nevét viselik. Útközben feltűnik Zrínyi Ilona, Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Csáky Krisztina, Lorántffy Zsuzsanna neve, a tetőn pedig a Czinka Panna-pihenő és egy esőház várja a megfáradt turistákat. A 2011-ben felújított Bujdosók lépcsője 464 lépcsőfokával valóban kihívás a Badacsonytördemicről induló emelkedő után, ám aki kitartó és eljut a kilátóhelyig, gyönyörködhet az elé táruló pazar látványban, a nem mindennapi panorámában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában