Másfél perc alatt a magasba

2023.10.01. 15:30

A veszprémi vár állványzatán lifteztünk - videó, fotók

42 méter magas, szabadonálló állványzat segíti a személyi és építőanyag-forgalmat a veszprémi vár felújításánál. A hétvégi Kattárs programjaiba az is belefért, hogy regisztráció után bárki kipróbálhassa azt, milyen is feljutni a várba a lifttel.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A 42 méter magasba körülbelül másfél perc alatt lehet feljutni – nyilatkozta szombaton délben a VEOL-nak Fenyvesi Ferenc gépkezelő, miután felvitte az érdeklődőkkel teli liftet az érsekségbe.

Megtudtuk, reggel fél 7-re érkeznek munkanapokon, és amíg a 7 órai munkakezdésre az építőmunkások is megérkeznek, addig ellenőrzik a gépet, majd este 6-ig tart a műszak.

– Két tonnát bír el egyébként mind a kettő – mondta a teher- és személyliftre utalva. – A személylift kialakítása sokkal jobb, mert könnyebb lepakolni. Maximum 70 kilométer per óra szélerősségig használjuk a lifteket, amit természetesen szigorúan betartunk, ugyanakkor villámlás idején sem indítjuk el a gépet. 

A várlift iránt nem meglepő módon nagy volt az érdeklődés egész hétvégén a veszprémiek körében. Folyamatosan járt a szerkezet, készültek a panorámafotók a nagyszerű őszi időben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában