Őszi betakarítás

2023.10.21. 09:00

Itt az ősz legízesebb galériája: huppan már a bakonyi körte, koronozzák az almát

Huppan a körte. A Bakonyban így mondják, ha magától leesik és hallani a landolását. Pálinkának is gyűjtik mostanában ezt a gyümölcsöt. Az alma betakarításához pedig egy régi, jól bevált, hosszú nyelű eszközük van a bakonyiaknak.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Almaszedőnek hívják, nincs különösebben ötletes neve, annál elmésebb a szerkezet, ami koronára hasonlít. Ezzel a farúd végére erősített fém résszel, a hullámaival lehet ügyesen távolról is leszedni az almákat a fáról. Jól jön, ha több ága a magasba nyúlik és akkor, ha túl ágasbogas a fa, nehéz hozzáférni a terméséhez. 

A kör alakú koronára van ráillesztve egy zsákvászon zsák, abba kerülnek az almák. Ez a rész viszont a tartós használatban könnyen elszakad, mostanában másféle textillel pótolják. Ez jó így is. Azt viszont érdemes tudni, hogy nem huppan, inkább nagyot koppan az alma, ráadásul a kobakunkon, ha ügyetlenül, túl nagy lendülettel használjuk a hasznos szerszámot és nem a zsákocskába kerül a gyümölcs, hanem a fejünkre esik. Kipróbáltuk, ez gyakran előfordul kezdőknél, mi is így jártunk. Ám a gyakorlatban az is kiderült, igencsak praktikus ez a kis csinos, örökölt almaszedő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában