Nem bánt, véd

2023.10.31. 07:00

Kedves lakótárs liftezett sikongatásra a fürdőben villámgyorsan

Tudom, hogy nem veszélyes az emberre, de amikor zuhanyzás közben szembenézett velem ez a hosszú lábú, rémültem sikítottam. A hangra ő még ijedtebben kezdett saját fonalán fel és le liftezni. Kölcsönösen pánikot okoztunk egymásnak. Azért, hogy más ne járjon így, összegyűjtöttem a fontosabb tudnivalókat az álkaszáspókról. Ezek egészen megnyugtatóak.

Rimányi Zita

Villámgyorsan tud liftezni, ha megijesztik – ártalmatlan az álkaszáspók Fotó: Rimányi Zita

Mondják, hogy a hidegebb idő beköszöntével beköszönnek a lakásokba, de az álkaszáspókok igazából egyébként sem szeretnek a szabadban hálót szőni. Méretük miatt félelmetesnek tűnnek, hosszú lábaikkal együtt csaknem tíz centisek, de ránk, emberekre nézve teljesen ártalmatlanok. Igazából érdemes tartani őket, azaz nem elüldözni, például sikongatással, mert vigyáznak ránk azzal, hogy elkapják a szúnyogokat, más rovarokat, más pókokat.

Az persze rémisztő, hogy négy pár lábuk van, nyolc szemük és áldozatukat fonalpólyába csavarják. Mégis kedves lakótársak, ha jobban megismerjük őket. Biztosak lehetünk benne, hogy álkaszáspókról van szó, ha hosszú lábait látjuk és azt, hogy testének részei jól elkülöníthetők, tagoltak. Hálója a mesében ábrázoltakkal ellentétben rendezetlen, ezért a por hamar tönkreteszi, és kezdődhet az újratervezés. Ugyanakkor, ha a szövésben nem is remekel, a vadásztechnikája messze földön híres. Akit elkap, az kínhalált szenved, és ínségesebb időkben az álkaszáspókok nem restek felfalni egymást. Mégis meggondolandó, áldozattá tesszük-e mi egy mozdulattal porszívózáskor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában