Már keresik az eleséget

2023.11.25. 11:00

A kis énekes madarak tudják, hogy számíthatnak ránk

Egyre hidegebbek és hosszabbak az éjszakák, a kis énekes madarak már korán reggeltől kezdve keresik a táplálékot az emberhez közeli helyeken, udvarokban, parkokban.

Szijártó János

A téli madáretetés alaptétele a folyamatosság. Ha üres edényt találnak egy fagyos reggelen, az akár a madarak életébe is kerülhet Fotó: Szijártó János

Pócsi Béla, ismert tapolcai díszmadártenyésztő úgy véli, a kis madarak tudják, hogy számíthatnak ránk, amit később, a hideg évszak elmúltával meghálálnak.
- A téli madáretetés talán legfontosabb alaptétele, hogy ha elkezdjük, nem szabad abbahagyni, mert ez a madár életébe is kerülhet. A vadon élő madarak etetése, az első fagyok beálltával, novembertől akár március végéig is eltarthat hazánkban - mondta Pócsi Béla, munkatársunk érdeklődésére. - A nappal elfogyasztott eleség, a kistestű madarak, például cinegék esetében arra elég csupán, hogy egy hideg éjszakát átvészeljenek. Ha reggel csak üres etetőt találnak, a következő fagyos éjszakát már nem élik túl. Az áttelelő madaraknak, cinegének, stiglicnek, vagy más néven tengelicnek, fekete- és fenyőrigónak, vörösbegynek, csúszkának, meggyvágónak, zöldikének, a házi - és mezei verébnek, fenyő pintynek, citromsármánynak, ökörszemnek változatos eleségre és vízre is szükségük  van. Nem elég, ha az etetőbe csupán napraforgót teszünk, az önmagában csak néhány madárfaj igényeit elégíti ki. Lényeges, hogy ne csak az etetőben, hanem a talajon is találjanak élelmet, mivel számos faj nem száll az etetőbe, szívesebben csipeget a földre elhelyezett lapos etetőből, vagy a talajról. Ott érzi magát biztonságban. Jó tudni, hogy a feketerigó és északról érkező társai, például a süvöltő, a csonttollú nem eszik meg a fekete napraforgót, de a kölest és a búzát sem. Ők lágyevők, nekik puha táplálék kell, például kockára vágott gyümölcsdarabok, bármilyen bogyós gyümölcs, de a főtt, a zsírmentes zöldségfélék, a főtt tojás, a reszelt sajt, a mazsola, vagy akár a gyári lágy eledel is jó lehet számukra.
A magevők kapcsán Pócsi Béla arról is szólt, hogy a fekete napraforgómag és a köles mellett adhatunk a kis madaraknak mákot, darált gabona magvakat, fénymagot, repcét, muhart, lenmagot, vagy karácsonyi bejgliből megmaradt diótörmeléket. A lisztkukacot is sok madár szereti, mert az természetes táplálék. Az olvasztott faggyúba vagy zsiradékba kevert napraforgó, dió, mogyoró, kendermag, formába öntve majd kihűtve energiadús táplálék, de ezt mindenképpen macskabiztos helyre kell helyezni. A tapolcai díszmadártenyésztő külön kiemelte, hogy a téli madáretetés nem felesleges pénzpazarlás, hanem nagyon is fontos tevékenység, hiszen a fagyok idején madarak százezreinek életét menthetjük meg. Télen, néhány hónapig mi etetjük őket, aztán tavasztól őszig a körülöttünk lévő rovarok ritkításával hálálják meg a gondoskodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában