Betétdíjas rendszer

2023.11.04. 07:00

A kötelező visszaváltás és a kupakok – Olvasóink újabb praktikus kérdéseire válaszolt a Mohu

Jövőre kötelező lesz visszaváltani az italok csomagolásait, akár fémből, akár üvegből, akár műanyagból vannak, de a tejes és a gyümölcslés dobozokra ez nem vonatkozik. Számos praktikus kérdése adódott a témában olvasóinknak, az újabbakra is válaszolt a Mohu.

Rimányi Zita

A betétdíjas palackokat visszaváltó automaták jövőre kupakkal és kupak nélkül is felismerik majd a műanyagflakonokat Fotó: Rimányi Zita

Olvasóink kérésére megkerestük a Mohu MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-t, az új hulladékgyűjtési rendszer felelősét és a kérdések mellett válaszait, a szolgáltató tájékoztatását közöljük.

Minden REponton visszaváltható üvegek, flakonok

A kérdés: – Csak oda vihetem vissza a borosüvegeket, az egyéb betétdíjas italok csomagolásait, ahol vettem azokat, vagy bármelyik automata mindegyiket visszaveszi?

A válasz: – Egyutas italcsomagolások esetében az ország számos pontján elérhető automatáknál vagy kézi visszaváltó pontokon lesz lehetőség a palackokat visszaváltani. Ebben az esetben a Magyarországon forgalmazott visszaváltási rendszerbe tartozó terméket visszaváltják bármely REponton. Azonban arra ügyelni kell, hogy a többutas – a korábban is visszaváltható – termékeket csak ott lehet majd visszaváltani, ahol forgalmazzák is azokat. Vannak ugyanis borosüvegek, amelyek most is betétdíjasok, visszaválthatóak.

(Egyutasnak azt nevezi a rendszer, amikor a visszagyűjtött betétdíjas italcsomagolásba nem kerül újra ital, nem töltik újra, hanem feldolgozzák, újrahasznosítják alapanyagát és úgy lehet belőle újra csomagolás.)

Kupak nélkül is működnek az automaták

A kérdés: – Az automaták csak a kupakokkal együtt ismerik fel majd a műanyagpalackokat? Tehát csak azokkal együtt lehet majd visszaváltani azokat? Mert ha igen, akkor igencsak megfogyatkozik a lehetőség a jótékony célú kupakgyűjtésre, ami fennmaradhat tájékoztatásuk szerint, mert megállapodtak az eddigi feldolgozókkal.

A válasz: – Az automaták kupakkal és kupak nélkül is felismerik majd a visszaváltható palackokat.

Hol vannak a kupakgyűjtő fémszívek?

Már írtunk arról korábban, mire ösztönözhet az ötven forintos betétdíj az új rendszerben, arról szintén, hogy január 1-től nem szabad majd a visszaváltható műanyagpalackokat laposra taposni.

Többen kérték, azt is írjuk meg, hol vannak Veszprém vármegyében kupakgyűjtő szívek. Azt tudjuk, hogy Cseszneken a polgármesteri hivatalnál biztosan van kupakgyűjtő fémszív, és Veszprémben a Kossuth utcán, a postával szemben. 

Veszprém vármegye más részeiben élőknek, akik szeretnék a kis műanyagokat jótékony célra adni, olvasóink segíthetnek. Ezért arra kérjük többi olvasónkat, írják meg a [email protected] e-mail-címre, hol működik jelenleg is biztosan ilyen gyűjtőedény. Ha lehet, fotózzák is le ezeket, hogy a helyszíneket, a képeket megjelentethessük lapunkban. Írhatnak emiatt szerkesztőségünknek a szívek működtetői vagy azok, akik használják azokat, esetleg csak láttak ilyet. Előre is köszönjük segítségüket! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában