Kötelező palackvisszaváltás

2023.10.29. 12:00

Ki tartatja be jövőre az új betétdíjas szabályt? A fogyasztóvédők válaszoltak

A fogyasztók szempontjából a nemrégiben bejelentett betétdíjas rendszer lényegi elemeit az embereknek is ismerniük kell. Megkérdeztünk ezért fogyasztóvédelmi szakértőket, mit javasolnak.

Rimányi Zita

A visszaváltó automatákat a négyszáz négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzleteknek kötelező lesz biztosítani

Fotó: Rimányi Zita 

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szakértői felhívták a figyelmet a betétdíjas rendszer főbb elemeire. Azok értelmében 2024. január 1-től az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere kezdődik el Magyarországon. A lényege, hogy az üres italcsomagolásokat ellenérték, egységesen ötven forint fejében visszaválthatjuk, főként gépi úton. Az ellenérték díja természetesen beépül majd a vételárba. Tehát a fogyasztók relatíve drágábban fogják megvásárolni az ilyen jellegű termékeket, viszont a vételár egy része visszatérítésre kerül, amennyiben a termék csomagolását visszaviszi a vevő. Ez persze nem lesz kötelező.

A visszaváltó automatákat a négyszáz négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzleteknek kötelező lesz biztosítani, azoknak amelyek forgalmának döntő része élelmiszerértékesítésből származik. Önkéntes alapon természetesen a kisebb üzletek is csatlakozhatnak majd a rendszerhez.

A cél a fogyasztók ösztönzése arra, hogy a környezetszennyező italcsomagolásokat visszavigyék, ezáltal a csomagolás újrahasznosítása hosszútávon biztosítható legyen. Fogyasztóvédelmi szempontból lényeges, hogy a változást bejelentő kormányrendelet alapján a forgalmazónak, aki közvetlen jogviszonyban van a fogyasztóval, kötelezettségei vannak, így kötelezően biztosítania kell a visszaváltási díjas termék visszaváltását a rendeletben foglaltak szerint, valamint a visszaváltásról tájékoztatási kötelezettsége van. 

A jogszabály azt is meghatározza, hogy a visszaváltás során a fogyasztóvédelmi szabályok megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság jár el. A vevők szempontjából ez egy esetleges kényelmetlenséget okozó változtatás, ezért e téren figyelniük, tájékozódniuk kell – hívták fel a figyelmet a fogyasztóvédők.

Olvasóink továbbra is elküldhetik a témában kérdéseiket a [email protected] e-mail-címre, igyekszünk azokra válaszokat kérni, és megjelentetjük a közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásokat portálunkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában