Rendezvényajánló

2023.11.30. 11:30

Mókás és meghitt események – A legjobb bakonyi programok az első adventi hétvégén

A praktikus és szép ajándék megtalálásában segítenek: Bakonybélben csereberét tartanak, Olaszfaluban a templomudvarban lesz termelői finomságok, kézműves portékák árusítása.

Rimányi Zita

A Mikulás már tavaly megkedvelte a zirci piacot, megígérte, hogy idén újra ellátogat a városközpont vásárterére

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A piac kedvenc Télapója érkezik a zirci vásárba. Az első adventi hétvégén emellett Istennel való kapcsolatáról mesél Csókay András nemzetközi hírű idegsebész professzor, mókás pulcsiban futnak a jótékonykodók, huszárhadnagy emléke előtt tiszteleg a légierő zenekara. Udvardy érsek mutat be az apátsági bazilikában szentmisét. 

Gyertyagyújtás a ciszterci apátság díszudvarán

December 2-án, szombaton meggyújtják az első gyertyát Zircen az apátság adventi koszorúján. Az első, a hit gyertyája, Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást és az ebben való hit fontosságát. Többek közt erről, az Istennel való kapcsolatáról is mesélni fog Csókay András nemzetközi hírű idegsebész professzor, majd Kövi Szabolcs meditatív zenéje segít ráhangolódni az adventi időszakra. A gyermekeket 14 órától adventi koszorú készítésre várják. A hittanterem ebből az alkalomból vidám kézműves műhellyé alakul át, ahol a foglalkozáshoz a gyertyák kivételével minden mást biztosítanak. 

A program zárásaként Vecsey Katalin református lelkész mondja el adventi gondolatait és meggyújtja az első gyertyát a koszorún. S hogy a lelki mellett testi táplálékról is gondoskodjanak, meleg teával, forraltborral, finom falatokkal is készülnek a szervezők. Az első gyertyagyújtás programjai és a hozzá kapcsolódó szeretetvendégség a Zirci Plébániai Egyházközség és a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász jóvoltából valósul meg. 

A programokat a Zirci Ciszterci Apátság díszudvarában, hittantermében és Gobelin-termében rendezik meg. A részvétel ingyenes, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A Télapó piaca és a piac Télapója

A rendszeres zirci termelői és kézműves vásár szervezői, a Vidéken "Bénázók" Egyesület vezetői idén is levelet írtak a Télapónak, hogy látogasson el a piacra, ha az ideje engedi, december 2-án. Azt a választ kapták, hogy reggel 9 óra körül tud érkezni, de nem sokáig maradhat, csak körülbelül 11 óráig, mert sietnie kell, hogy az idén is minden gyermekhez el tudjon jutni időben. Annyit még megsúgott a szülőknek, ha szeretnék, hogy a gyermeküknek olyan személyes üzenetet tolmácsoljon, amivel pozitívan tud a csemeték lelkivilágára hatni, akkor ragadjanak tollat és vessék papírra, maximum 3-4 mondatban és a piacon a Télapó segédjének adják át titokban, aki majd átadja a Télapónak.

Most a legviccesebb pulcsi a leghasznosabb Zircen – Futás segíteni!

Másodszor szervez karácsonyi mókás pulcsis jótékonysági futást Zircen a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász és az Andante Sport, Oktatási és Kulturális Egyesület. December 2-án, szombaton 10 és 11 óra között mindenkit sok szeretettel várnak egy kis futásra, sétára, zsíros kenyérre és egy meleg teára. Felajánlásként örülnek tartós élelmiszernek, például rizsnek, tésztának, lisztnek, cukornak, konzerveknek, szószoknak, édességeknek. Ezeket rászoruló családok között osztják szét. A mókás és egyben sportos akció találkozópontja az Alkotmány utcában, az óvoda előtti parkolóban lesz. Keresd meg karácsonyi vicces pulcsidat és gyere, fuss velünk! – invitálnak a szervezők, és hozzáteszik: a táv egy bringakör, de lehet többet is futni. Most a legviccesebb pulcsi a leghasznosabb Zircen. Futás segíteni!

Huszárhadnagy emléke előtt tisztelegnek, fellép a légierő zenekara

Pápateszér önkormányzata ünnepséget szervez Marjay Tamás huszárhadnagy emléktáblájának avatása alkalmából december 2-án, szombaton 10.30-tól a templom előtti téren. A hős katona születésének századik évfordulójához kapcsolódik az esemény. Beszédet mond Völfinger Béla polgármester, Maruzs Roland alezredes, Lehner Judit, azaz Marjay Tamás lánya és Huszár András amatőr történelemkutató, majd koszorúzást tartanak. Díszőrséget biztosítanak a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér katonái és a Pápai Huszár Egyesület hagyományőrzői, fellép a Magyar Honvédség Légierő Zenekar Veszprém.

A bátor hadnagy derekasan küzdött a Vértesben dúló ádáz harcok során 1945 januárjában, amikor az egyik ütközetben súlyos lövést kapott. Ájultan maradt a csatatéren, lábra állni nem tudott. Szerencsére magához tért és az embertelen hidegben, a vastag hóban térdén és könyökén vonszolta magát vissza a saját vonalakig. Napokkal később talált rá egy magyar járőr, így meg tudták menteni az életét, de térd alatt amputálni kellett mindkét lábát csakúgy, mint kezei összes ujjának utolsó ujjpercét. 

Bátorságáért a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet adományozták neki, amelyet azonban már nem vehetett át, mert időközben véget ért a világháború. A szóban forgó kitüntetés rangját és erkölcsi értékét mutatja, hogy a II. világháború során mindössze 22 magyar és 1 német katonatisztnek ítélték oda. Marjay pedig minden nehézség ellenére új életet kezdett a háború után, Pápateszérre költözött szüleihez, megházasodott. Ma is a Veszprém vármegyei község temetőjében alussza örök álmát, szerettei körében. 

Adventi cserebere – ajándékozás praktikusan

Szívesen megválnál felesleges tárgyaidtól? Kidobni sajnálod őket, hiszen még épek, hibátlanok? Úgy gondolod, másvalaki örülne neki? Hozd el a számodra szükségtelen, de jó állapotú tárgyaidat december 2-án, szombaton 14 órára a Boldog Gizella Házba! – így hívják az érdeklődőket a szervezők a bakonybéli adventi csereberére. Az eseményen csak cserélni és ajándékozni szabad, pénzmozgás nincsen. A cél az, hogy a teremtésvédelem, a környezettudatosság jegyében minél több feleslegessé vált holmi új gazdára találjon. Bármit hozhatsz, lakásdíszeket, könyveket, konyhai eszközöket, ruhaneműket, játékokat, egyebeket, amelyek épek, szépek. Ami nem talál új gazdát, azt az eredeti tulajdonosnak kell hazavinnie. Aki visz portékát, azt megvendégelik a szervezők egy bögre teával. 

Termelői finomságok, kézműves portékák adventi vására  a templomudvaron

Adventi ünnepváró programot szervez az olaszfalui Villax Ferdinánd iskola szülői és pedagógusközössége december 2-án az iskolában és a templomudvaron. Termelői finomságok és kézműves portékák jótékony vására lesz 13.30 és 18.30 óra között. Ünnepváró kézműves foglalkozásokra várják az érdeklődőket 15 óra és 16.30 között. A Szivárvány kamarakórus és vendégei adnak koncertet 15 órától, majd az összegyűltek együtt gyújtják meg az adventi gyertyát 16.45-kor. Ünnepi szentmisét celebrál 17 órától Dékány Árpád Sixtus atya.

Érseki mise a zirci bazilikában

A Zirci Római Katolikus Plébánia közleménye szerint december 3-án, advent első vasárnapján a 10 órakor kezdődő szentmisét a bazilikában az egyházmegye főpásztora, Udvardy György érsek mutatja be.

A jótékonyság jegyében forognak a járműkerekek

A II. Karácsonyváró Jótékonysági Off-Road Találkozót december 2-án 8 órától tartják meg a Borzavárnál túraautózás céljára kialakított pályán. Túralehetőséget biztosítanak, tábortűz mellett lehet melegedni egész nap, lesz zene, zsíroskenyér, forró tea. A rendezvény bevételével sérült gyermeket nevelő nagycsaládot támogatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában