Készülődés

2023.11.24. 14:00

Saját karácsonyi díszek készültek a pápai alkotóműhelyben

A Pannonia Reformata Múzeum kreatív alkotóműhelyében, a PRaktikában időről időre újabb kézműves technikákat eleveníthetnek fel az érdeklődők. Legutóbb Reidmár Linda fazekasmester volt a vendég, akivel már az ünnepre hangolódás jegyében karácsonyfadíszeket készítettek az érdeklődők.

Haraszti Gábor

Sok saját készítésű dísz készült az ünnepekre Fotó: Múzeum

Reidmár Linda a foglalkozás elején elmondta a legfontosabb tudnivalókat, bátorította a résztvevőket, hogy merjenek szabadon alkotni. Ez utóbbi főleg a díszítésre igaz, hisz természetesen a mesterségnek vannak fontos szabályai.

Fotó: Múzeum

Agyagsodrással kezdték a munkát, majd fémszaggatókkal kiszaggatták az alapformákat, ezt követte a díszítés. Ehhez használtak csipketerítőket, hisz ezek lenyomata rendkívül szépen mutat az agyagfelületen, de pecsételőkkel, ecsetekkel, mintafával is dolgozhattak a résztvevők. Míves darabok születtek, többek között angyal, csillag, karácsonyfa, hópehely, kesztyű formájú díszek.

Forrás: Múzeum

A mintázást követte a festés, mindenki gondosan dolgozott, igazán szép karácsonyfadíszek születtek. Reidmár Linda elmondta, a cserépdíszeket 950-980 fokon égeti ki, először a nyers, megfestett darabokat, majd ezeket színtelen mázzal vonja be, s ekkor még egyszer kemencébe kerülnek a díszek, amiket majd decemberben vehetnek át a résztvevők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában