Minőségi nedűk

2023.12.27. 15:00

A badacsonyi borok nemzetközi szinten is megállják a helyüket

Hetvenhét termelő kétszázhatvanhárom mintáját vizsgálta, bírálta a zsűri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Vármegyei Szervezete által szervezett Veszprém Vármegyei Borok Versenyén 2023. márciusában. Ekkor hangzott el, hogy kiemelt területként tekintenek az ágazatra, amit az is jól érzékeltet, hogy az elmúlt öt évben száztíz Veszprém vármegyei borász nyolcmilliárd forint támogatásban részesült, ebből a badacsonyi borvidékre 220 millió forint érkezett, ami huszonegy szőlész-borász munkáját segítette.

Szijártó János

Az idén bírálatra adott badacsonyi borok a nemzetközi szintet képviselik, amellyel minden bizonnyal a badacsonyi rendezvényekre látogató nagyközönség is egyetért

Fotó: Szijártó János

Ami a borokat illeti májusban már lehetett tudni, hogy tizenhárom nagy arany, hatvankilenc arany, száznegyvenegy ezüst és negyven bronz minősítést osztott ki a zsűri. A részletes értékelést viszont a nyáron, badacsonyi borhéten ismerhették meg a termelők és a nedű kedvelői. Az abszolút győztes a Szászi birtok 2021-es évjáratú bio badacsonyi zeus bora lett, amely a nagy aranyéremmel jutalmazott borok között is a legmagasabb értékelést kapta. Nagy aranyat kapott továbbá a Varga pincészet 2014-es töppedt szőlőből készült aranymetszés badacsonyi szürkebarátja, a Borbély családi pincészet 2016-os és 2018-as Kéknyelű selectionja, az a'Capella szőlőbirtok 2020-as és 2019-es badacsonyi iniciáléja, a Varga pincészet 2017-es késői szüretelésű aranymetszés badacsonyi olaszrizlingje és a 2019-es töppedt szőlőből készült aranymetszés badacsonyi szürkebarátja. A Borbély családi pincészet 2015-ös kéknyelű selectionja szintén nagy arany minősítésben részesült, ahogy a Laposa birtok 2022-es Laposa illatosa, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2016-os kéknyelűje, a Varga pincészet 2014-es késői szüretelésű Aranymetszés Badacsonyi olaszrizlingje és a Sellyei Család Kézműves Borászatának 2022-es balatoni sárgamuskotálya is. Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia örökös tiszteletbeli elnöke ekkor fogalmazott úgy a bírálatra adott borok összességéről, hogy azok egyértelműen a nemzetközi szintet képviselik.

Azt is meg kell említeni, hogy a Badacsonyi Borhéten Borbély Tamás, a Borbély családi Pincészet tulajdonosa, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke a település érdekében kifejtett munkájáért Pro Urbe kitüntetést vehetett át Krisztin N. László polgármestertől. A badacsonytomaji képviselő-testület által adományozható kitüntető címet ezúttal egy tehetséges, második generációs borász kapta meg.

S ha már a badacsonyi boroknál tartunk, az elismerések sorából a a Folly Arborétum és Borászat sem maradt ki 2023-ban, ugyanis a Bor és Piac szaklap által indított Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka megmérettetésen kisbirtok kategóriában a harmadik helyezést érte el, nem beszélve arról, hogy két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában