Gasztronómia

2023.12.30. 13:00

Óévbúcsúztató kocsonyaparti

Kocsonyapartit tartott a napokban a Somló és Környéke Borút Egyesület Bor és Pálinka Lovagrendje.

Veol.hu

Horváth Ferenc kancellár, Kiss János Somlószőlős polgármestere, Simon János az egyesület elnöke, Rozmán Gyuláné, Véghné Debreczeni Márta tiszteletbeli borlovag

Fotó: Somogyi Zoltán

Nem csak a franciák szeretik a kocsonyát - gondoljuk mi, mivel a kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn 1935-ben. A magyaroknak is kedvelt étele a kocsonya karácsony és szilveszter táján, nálunk már korábban, 1544-ből fennmaradt kocsonyával kapcsolatos írásos emlék. Különbözőféleképpen elkészített kocsonya hódít számos magyar területen. 

A kocsonya fogyasztásának hagyományát a Somló és Környéke Borút Egyesület Bor és Pálinka Lovagrend is folytatja, és már a hetedik alkalommal tartották meg december 28-án kocsonyapartijukat. A rendezvény megnyitóján Simon János, az egyesület elnökének köszöntője után házigazdaként Somlószőlős polgármestere, Kiss János örömét fejezte ki, hogy a település művelődési házában fogadhatják ismét a somlói bor- és pálinkalovagokat. A kocsonyapartit Horváth Ferenc, a Somló és Környéke Borút Egyesület Bor és Pálinka Lovagrend kancellárja nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy egyre népszerűbb a rendezvény, erről tanúskodik a szép számú megjelent. 

A kocsonya készítésének első írott receptje Franciaországban maradt fenn 1935-ben
Fotó: Somogyi Zoltán

Az eseményen részt vettek a győri és Somló környéki, valamint Vas és Zala vármegyéből érkezett borlovagok is. Megjegyezte, hogy a Kancellár Birtok pincészet pincéjéhez tágas kóstolóterem fog kapcsolódni, és jövőre már elképzelhető, hogy ott tudják fogadni a somlói bor- és pálinkalovagokat. Véghné Debreczeni Márta tiszteletbeli borlovag felhívta a résztvevők figyelmét a készülő egyesületi pince költségeihez való hozzájárulásra. Rozmán Gyuláné az általa készített ajándéktárgyakat felajánlotta az adományozók részére. 

A kocsonyát a Babati és Tsa Kft. körmendi húsfeldolgozó üzem biztosította. A finom kocsonya mellett a különböző finom süteményeket, pogácsákat és az italok közül a kancellár által felajánlott borversenyeken kiváló eredményt elért borokat is fogyaszthatták a borlovagok és a meghívott vendégek. A zene sem hiányzott, a hangulatról a Dinamik együttes gondoskodott. 

Minden korosztálynak megfelelő zeneszámok táncra „penderítették” a résztvevőket, a jó hangulatot bizonyítja az énekszóval tarkított népszerű „vonatozás”, mely sok embert megmozgatott. Sikerült megint egy vidám, hangulatos rendezvénnyel az évet elbúcsúztatni, abban a reményben, hogy a jövő év jobb lesz, mint az idei. 

Somogyi Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában