Madarak

2024.01.08. 17:30

Háromszáz galamb szerepelt a pápai kiállításon

Négy év kényszerű szünet után az 1959-ben alakult V-85 Pápai Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tornatermében rendezte meg galamb- és kisállat-kiállítását. Az idei seregszemlén közel négyszáz egyedet lehetett megtekinteni.

Haraszti Gábor

A bírálók alaposan szemügyre vették az állatokat Fotó: Haraszti Gábor

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Több mint negyven tenyésztő hozta el bírálatra állatait. Pintér József Zsolt, a pápai egyesület vezetője elmondta, a koronavírus-járvány és a madárinfluenza miatt 2019 után most tudtak csak ismét összejönni a tenyésztők Pápán, ami az állatok minőségén és az érdeklődésen is érzékelhető volt, hiszen nagyon jó bírálatok születtek és sokan látogattak el a helyszínre.

– A kisállattenyésztés minden szegmensét érintette a mostani rendezvény, nagyon sok tenyésztő számos különböző fajtájú galambját hozta el erre a két napra. Volt 300 galambunk, 18 tyúkunk, 14 nyulunk, emellett fácánokat, kis-és nagypapagájokat, pintyeket is láthatott a nagyérdemű. Pápa mellett Győrből, Kemenesmagasiból, Sümegről, Székesfehérvárról is érkeztek tenyésztők, úgy gondolom, nagyon színvonalas volt a kiállítás, az állatok mind kondícióban, mind minőségben sokat fejlődtek az elmúlt évekhez képest. A bemutató egyik különlegességei a bucharai dobos fajtájú galambok voltak, melyeknek az az érdekessége, hogy anatómiai adottságaik miatt emberi segítség nélkül nem tudnának fennmaradni, de különleges hangokat adnak ki, és jellemzőjük az is, hogy nehezen szaporodnak – fogalmazott az egyesület vezetője.

Pintér József Zsolt hozzátette, az állatokat egy előre meghatározott szempontrendszer – úgynevezett standard – alapján öten bírálták, az ítészek a galamboknál a színt, a fejet, a csőrt, a méretet, a fajtajellemzőket, a nyulaknál a testfelépítést, a szőrzetet, a kondíciót, az ápoltságot figyelték, ezek alapján pedig összeállt egy pontszám, és a legmagasabb pontszámmal rendelkező egyed lett a győztes. Mint megtudtuk, a rendezvényen 38 kiállításgyőztes és tíz tenyésztői tiszteletdíjat osztottak ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában