Felső légúti tünetek

2024.01.20. 10:00

Influenza és Covid – lehet-e összefüggés?

Új variánsa terjed a koronavírusnak, viszont – tekintettel a téli hónapokra – az influenzáról is muszáj beszélni. Különösen arra vagyunk kíváncsiak, van-e összefüggés bármilyen okból a két betegség között, s mindezeken túl mit tegyünk, ha családtagjainkon vagy saját magunkon gyanús, fertőzöttségre utaló jeleket tapasztalunk. Pápai Enikőt, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal tiszti főorvosát kérdezzük.

Benkő Péter

Pápai Enikő

Fotó: Benkő Péter

A tiszti főorvos hangsúlyozza, bármilyen tünet jelentkezését célszerű megelőzni a vírusok ellen létező védőoltásokkal. 

– A hideg időszakban mind a Covid, mind pedig az influenzavírus által okozott megbetegedések száma emelkedő tendenciát mutatott, viszont elmondható, hogy jelenleg országos szinten stagnálás tapasztalható. – Ennek ellenére javasoljuk az oltások felvételét, különösen a rizikócsoportba tartozó személyeknél. Ők a hatvan év felettiek, illetve korcsoporttól függetlenül a krónikus megbetegedésben szenvedők, valamint a csökkent immunitással rendelkezők.

Kíváncsiak vagyunk, az influenza és a Covid között, noha két különböző vírusról beszélünk, létrejöhet-e bármilyen fajta átfertőződés. Pápai Enikő elmondja, átfertőződésről nem beszélhetünk, viszont az egyik vírus nem zárja ki a másikat, akár egy időben, egymástól függetlenül lehet valaki influenzás és Covid-fertőzött. 

– Bár az igaz, hogy egy már megfertőzött szervezet legyengült, tehát jobban ki van téve más fertőzésnek is – teszi hozzá, majd pozitív hírt is közöl, amikor elmondja, a Covid esetében már nem beszélhetünk világjárványról, szezonálissá vált a vírus cirkulációja a lakosság körében, tehát ez is olyan lett, akár az influenza.

A tiszti főorvos azt javasolja, hogy aki valamilyen felső légúti tünetet észlel magán, feltétlenül védekezzen maszk használatával, lehetőleg ne menjen közösségbe, és tartsa be az egyéb, ismert óvintézkedéseket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában