Beporzószállások szezonja

2024.02.08. 08:00

Méhhotel Majának hálából – sok szolgáltatást kapunk a kis szorgosoktól, viszonozhatjuk szekrényes darázsgarázzsal

Okosan érdemes támogatni a beporzókat, így egyben magunkat segíteni. Maja a leghíresebb mesebeli méhecske, ezért mondhatjuk, hogy most neki építhetünk méhhotelt, de igazából számtalan szolgáltatást kapunk más repülő rovaroktól is, sok milliárdra becsülhetjük munkájuk értékét, ha forintosítani akarjuk. Csak jár ezért mindannyiunktól egy-egy rovarszállás, darázsgarázs néhányuknak.

Rimányi Zita

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában kémcsőben, azaz a méhpanzió szobáiban figyelik a kutatók a rovarok szaporodását, módszereiket diákoknak is megmutatják Fotó: Rimányi Zita

A méhpanzió szobáiban, azaz egy-egy kémcsőben vizsgálják a kutatók a rovarok szaporodását, és talán épp ezek mintájára terjedt el a darázsgarázs, a méhhotel divatja, a beporzóknak kialakított szállások gyakorlata. Könnyű ezeket elkészíteni, és most érdemes nekiállni. Elég hozzá egy fakeret vagy egy papírdoboz, esetleg egy műanyag palack, s hozzá a rejtekhelyet biztosító tobozok, nádak, fadarabok. Az is elég lehet, ha egy farönk szeletébe lyukakat fúrunk. Az már csak plusz dizájnelem, ha tetejére tetőszerkezetet illesztünk. 

Ahogy már többször írtunk róla a környezetvédelemmel foglalkozó cikkeinkben, beporzás nélkül nincs termés, nincs mag, nem lenne mit ennünk. S ezt a feladatot, a pollen áthordását az egyik virágról a másik bibéjére, a növénymegtermékenyítést jórészt a rovarok végzik (a termesztett növények háromnegyedénél). Másoknál a szél, a víz segít ebben, a trópusokon a denevérek, a kolibri. Nálunk főleg a háziméh, továbbá a hártyásszárnyúak, a zengőlégy, a lepkék, a bogarak. Az utóbbi években fajgazdagságuk és számuk drámaian csökkent, kevesebb döngicsél belőlük, kevesebbet fog meg a szélvédőnk. A vadméheknek is tömegei tűntek el, ez a táplálkozási láncot közvetlenül érinti, a madaraknak kevesebb a betevőjük. Az ok az élőhelyek változása, megfogyatkozása, az urbanizáció, a növényvédő szerek használata, amire még ráfejel a klímaváltozás. 

Virágot majának a beporzásért, szállást hálából – ilyen egyszerű összerakni, és még tetszetős is a darázsgarázs vagy méhhotel látványa Fotó: Rimányi Zita

Mi is változtathatunk kicsit a gyakorlatunkon, hogy egyensúlyba billentsük a rossz irányú tendenciát, elkészíthetjük, kihelyezhetjük a szekrényes rovarhotelt, a barkácsolás ráadásul kikapcsolódás. Most van ennek a szezonja, erről a LikeBalaton írt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületre hivatkozva. A szakértői tájékoztatás alapján a rovarotthon kerülhet akár teraszra, erkélyre, ablakpárkányra, balkonládák szomszédságába. A keleti–déli tájolás a legjobb a közvetlen napsütés miatt. A jövés-menés megfigyelése szórakoztató.

A magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőttéletét. Ilyen bölcsőkamrákat nagyon egyszerűen biztosíthatunk számukra.

Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovar-faj többsége a méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki, így ezek nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni. Ám hiába építünk méhhotelt a kertünkbe, ha a lekaszáljuk közelében a füvet, akkor nem lesz a lakásuk mellett éttermük a kis beporzóknak. Praktikus ezért és szép is a nyírásra szánt területeken virágos gyepfoltok, méh- és lepkelegelők meghagyása, ezek a fészket elhagyó madárfiókáknak is búvóhelyet biztosítanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában